Σχοινάς για Αγιά Σοφιά: Να θυμηθεί ο Ερντογάν τι έλεγε το 2010   

Υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο τι είπε για «ευρωπαϊκή Κωνσταντινούπολη»  

Το video του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Star για τις διεθνείς  αντιδράσεις για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και την προτροπή Σχοινά στον Ερντογάν      

O Αντιπρόεδρος της Koμισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξαναβρεί το πνεύμα της ομιλίας του το 2010 όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αναφερόμενος στην απόφασή του για την Αγία Σοφία, απευθυνόμενος  στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Αγιά Σοφιά: Παραλήρημα στην Τουρκία, οργή στην Ελλάδα

"Βλέπω τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό ως καθρέφτη. Ένας καθρέφτης της διαφορετικότητας, ένας καθρέφτης του πλούτου αυτού που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη από άποψη γλωσσών, ιστορίας, παράδοσης, πολιτισμού, λογοτεχνίας, τέχνης και αυτό είναι που κάνει την Ευρώπη μοναδική στο σημερινό αβέβαιο και αν μπορώ να πω πιο σκοτεινό κόσμο", δήλωσε.

Αγιά Σοφιά: Το διάγγελμα Ερντογάν - Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή

"Κάτι που ήθελα να πω για την Αγία Σοφία. Έχω σημειώσει το ενδιαφέρον σας που μοιράζομαι. Η Αγία Σοφία έχει να  κάνει  με το διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο. Είναι μέρος ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένα μουσείο, είναι ένα σύμβολο. Είναι επίσης ένα σύμβολο μιας πόλης που από μόνη της είναι σύμβολο αυτών που θα θέλαμε να δούμε ως αξίες που επικρατούν στον σημερινό κόσμο. Η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συμμαχία των Πολιτισμών και έχει ήδη συνάψει σημαντικές υποχρεώσεις σε αυτό το πλαίσιο. Συνεπώς σε σχέση με αυτό το παγκόσμιο μνημείο που είναι η Αγία Σοφία, η διατήρηση της τρέχουσας κατάστασής της, που είναι αναγνωρισμένη τόσο διεθνώς όσο και δημοσίως, θα ήταν απαραίτητη. Διαφορετικά, αυτό θα υπονόμευε την ανοχή και το άνοιγμα της Τουρκίας ", σημείωσε ο Αντιπρόεδρος.

Μητσοτάκης για Αγιά Σοφιά: Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο

"Και επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το 2010, η πόλη που φιλοξενεί την Αγία Σοφία ήταν μια ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα. Και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εκείνη την εποχή, ο Ρ.Τ.Ερτνογάν είπε: `αυτή είναι μια ευρωπαϊκή πόλη, με την καρδιά της, τον πολιτισμό της και ο πολιτισμός, οι άνθρωποι της, το παρελθόν, το μέλλον της, πάντα κοίταζαν προς την Ευρώπη. Η Κωνσταντινούπολη έχει διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και έχει διαμορφωθεί από αυτόν`. Πρωθυπουργός Ερντογάν 2010. Αυτό είναι το πνεύμα που θέλουμε να ακούσουμε, αυτό είναι που περιμένουμε από τον Πρόεδρο Ερντογάν δέκα χρόνια αργότερα ", κατέληξε ο Μ.Σχοινάς. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top