Χ. Σταϊκούρας: «Χρονιά ανάκαμψης το 2021»

«Κατέρρευσε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι δε λάβαμε έγκαιρα μέτρα»

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ειδικά από του χρόνου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας τονίζοντας πως καταρρέει το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα. 

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την επιστροφή της χώρας σε ύφεση και πρόσθεσε πως τα ποσοστά ανεργίας αναμένεται να αυξηθούν. 

Σταϊκούρας: Διευρύνεται το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την απασχόληση

Ωστόσο, μετά τη χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, «το αφήγημα ότι δήθεν η σημερινή κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα αρκετά μέτρα εμπροσθοβαρώς για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, καταρρέει».

Όπως εξήγησε, ενώ για άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη του 10%, για την Ελλάδα η πρόβλεψη της Κομισιόν αναθεωρήθηκε προς το καλύτερο, χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα και αυτά που υλοποιούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Σταϊκούρας: 7 ευέλικτα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως αρκετές επιχειρήσεις δεν ανταποκρίθηκαν, καθώς προτίμησαν την αναστολή εργασίας με την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Πρόσθεσε επίσης ότι το πρόγραμμα βελτιώθηκε και ενισχύθηκε ως προς την κάλυψη σημαντικού τμήματος της εποχικής εργασίας. 

Σταϊκούρας: Δε θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα η Ελλάδα

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως η κυβέρνηση δημιούργησε ένα δίχτυ προστασίας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις, με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. 

«Το ’21 χρονιά ανάκαμψης»

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στηρίχθηκαν σε εθνικούς πόρους και πως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ για την ταμειακή ενίσχυση της χώρας. Ωστόσο, σημείωσε, ότι τα προγράμματα έχουν εγκριθεί και αναμένεται η εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων.

Σταϊκούρας: Στο 8% η ύφεση το 2020

Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία συζήτηση για τα ποσά και πώς συνδέονται αυτά με κοινές προϋποθέσεις για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι με μνημονιακούς όρους, αλλά με κοινούς ευρωπαϊκούς όρους.

Τέλος εκτίμησε πως το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, καθώς, όπως είπε, θα έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία η υγειονομική κρίση.

«Με αρκετή ασφάλεια μπορώ να πω πως δε μιλάμε για τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top