Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα

«Συμφωνία χωρίς την Τουρκία δεν επιφέρει ούτε όφελος ούτε θα έχει ισχύ»

Άνοιγμα προς την Ελλάδα εκ νέου για διάλογο έκανε το Σάββατο 20 Ιουνίου,  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αττάλεια, στη διάρκεια φόρουμ για τον τουρισμό, προσκαλώντας τους πρέσβεις 50 χωρών.

«Τις προειδοποιήσεις μας δεν τις έλαβαν υπόψη. Συμφωνία χωρίς την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιφέρει ούτε όφελος, ούτε θα έχει ισχύ. Ό,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα το λέμε με τις πράξεις μας. Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας. Το κάναμε ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα; Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, και πρώτα από όλα με την Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή γίνεται συνεχώς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια, ήδη από το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη όταν συναντήθηκαν πέρυσι ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Και η κυρία Μέρκελ όταν ρώτησε τον πρόεδρό μας, απάντησε ότι πέρυσι στη Νέα Υόρκη, αλλά φέτος και στο Λονδίνο, είπε στο Μητσοτάκη “ελάτε, να βρούμε μία λύση μαζί στα προβλήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, να συνεργαστούμε και να τα μοιραστούμε” πρότεινε ακόμη», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε, πάντως, τις αιχμές του για την Ελλάδα και την Κύπρο ότι προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε: «Ο Χαφτάρ δεν άκουσε καμία έκκληση. Αντίθετα, αύξησε την επιθετικότητά του. Έχασε, ήταν καταδικασμένος να χάσει. Δεν ήταν δυνατό να κερδίσει. Είχε μια ευκαιρία για πολιτική λύση. Την έχασε κι αυτή».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top