Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Κανείς δε θα μας αγγίξει χωρίς βαρύ κόστος»

Ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία

Ισχυρό μήνυμα αποτροπής στέλνει η στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού του Πενταγώνου, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. 

Το άλμα με αλεξίπτωτο του Στρατηγού Φλώρου, από ελικόπτερο ΣΙΝΟΥΚ στη Νέα Πέραμο, έστειλε σε κάθε πλευρά το μήνυμα ότι, από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα. 

Ν. Δένδιας: «Ό,τι κάνει η Τουρκία θα της γυρίσει μπούμερανγκ»

Το ίδιο μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας έστειλε ο αρχηγός μιλώντας στους άντρες των Ειδικών Δυνάμεων, αλλά και στο προσωπικό του Πολεμικού μας Ναυτικού, επισκεπτόμενος χθες το αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. 

«Με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης κανένας δεν θα παίξει. Κανείς δεν μπορεί να μας αγγίξει χωρίς βαρύτατο κόστος», είπε. 

Προκαλεί ξανά ο Ακάρ

Στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, οι προκλητικές δηλώσεις έχουν γίνει πια καθεστώς.

«Ως Τουρκική Δημοκρατία και ως ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και διαθέτουμε την ισχύ να το κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

Προειδοποίηση Δένδια στην Άγκυρα

Ο Νίκος Δένδιας προειδοποιεί την Άγκυρα ότι οι αναθεωρητικές πρακτικές της μπορεί να της γυρίσουν μπούμεραγκ. 

«Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, το απώτατο όριο τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι τα 3 ν.μ. όσον αφορά τις νήσους οι οποίες εμπεριέχονται. Και όμως, θα μπορούσε ο ίδιος να πει ότι υπάρχουν νησιά πέραν των 3 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές τα οποία δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις και τα οποία φέρονται ανήκοντα στην Τουρκία», δήλωσε στο Έθνος. 

Στο πλευρό μας οι ΗΠΑ για τα νησιά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα της ΑΟΖ των νησιών. 

 «Τα δικαιώματα των νησιών, όσον αφορά τα θαλάσσια δικαιώματά τους και την ΑΟΖ τους, είναι ακριβώς τα ίδια με την ηπειρωτική επικράτεια», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στην εφημερίδα Καθημερινή. 

Ανησυχία Τσίπρα για ελληνοτουρκικά

Την ανησυχία του για τα ελληνοτουρκικά εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας, θυμίζοντας ότι και το 2018 οι Τούρκοι επιχείρησαν να βάλουν πόδι σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

«Θεωρώ ότι θα γίνουν και τώρα τέτοιες απόπειρες, αμφισβητώντας ντε φάκτο όχι µόνο την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και άλλα κυριαρχικά µας δικαιώματα. Γιατί όταν σου λένε 6 µίλια από ελληνικά νησιά, είναι σαν να σου αμφισβητούν το κυριαρχικό δικαίωμα να επεκτείνεις όποτε το αποφασίσεις την αιγιαλίτιδα ζώνη», δήλωσε στην Καθημερινή.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top