Το μήνυμα Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Τι γράφει ο πολιτικός κόσμος

Πόντιοι Σύνταγμα

«Η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα» σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου και υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία αυτή, αποτίοντας με τον τρόπο αυτό τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού». 666666666666466Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οφείλουμε να αναλογιστούμε την τεράστια συμβολή και ενεργό συμμετοχή των διασωθέντων Ελλήνων του Πόντου στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην οικονομική ανάταση, καθώς και στην άνθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού κατά τον 20ο αιώνα».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον».

«Να διατηρήσουμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά τους, τη μοναδική κουλτούρα τους. Και φυσικά να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αφού μόνο μέσα από την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στους λαούς. Η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί μόνο χρέος προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός πιο σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Σήμερα, 19 Μαΐου, τιμούμε και θυμόμαστε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η μνήμη τους θα παραμένει για πάντα ζωντανή. Δεν ξεχνούμε», έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Twitter.

Για τη σημερινή ημέρα μνήμης, που καθιερώθηκε το 1994 από τη Βουλή με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου, η Φώφη Γεννηματά σημειώνει πως τιμάται ο Ποντιακός ελληνισμός. «Ένα από τα πιο δυναμικά και δημιουργικά κύτταρα του ελληνισμού που έρχεται μέσα από τα βάθη των αιώνων και κάνει αισθητή την παρουσία του παντού, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Σφαγιάστηκαν, έχασαν τους ανθρώπους τους, βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν, έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν στις νέες πατρίδες, πρόκοψαν ξανά. Οι Πόντιοι κοιτάνε πάντα μπροστά, όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους. Ενωμένοι, με τις παραδόσεις τους, τιμούν τους προγόνους τους και μαζί όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία από όλες τις χώρες του πλανήτη».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τονίζει την ανάγκη «να ζητήσουν συγνώμη επιτέλους οι Τούρκοι για το έγκλημα». «Τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό είναι το αντίδοτο στη λήθη» καταλήγει η δήλωσή της.

Συμβολικό μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα προβληθεί απόψε στην πρόσοψη του Μεγάρου της Βουλής, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη σφαγή 353.000 Ποντίων, ενώ στις 9:30 θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που δηλώνει «το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης» για την εξόντωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top