Η Κομισιόν «ξεκλειδώνει» σήμερα το σχέδιο για τον τουρισμό

Το βλέμμα της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες για το σήμα της επανεκκίνησης

Δείτε τι είπε ο υπ. Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης για τον τουρισμό στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η Κομισιόν αναμένει σήμερα με αγωνία τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της για την επανεκκίνηση του τουρισμού. 

Γεραπετρίτης: Το σχέδιο για τους τουρίστες – Τι θα ισχύσει το καλοκαίρι

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για σκληρή αντιπαράθεση αν τεθεί θέμα καραντίνας για τους Ευρωπαίους πολίτες που ενδεχομένως επιλέξουν να επισκεφτούν τη χώρα μας, όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους. 

Θα επιμείνει ακόμα στο ζήτημα της ίσης μεταχείρισης στις μεταφορές και τα πρωτόκολλα που θα αποφασιστούν, χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες. 

Αυτές είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης στην ΕΕ για τον τουρισμό  

Έγγραφο που διέρρευσε το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως η Κομισιόν επιμένει ότι το άνοιγμα των συνόρων πρέπει να γίνει με συντονισμένη, όσο το δυνατόν πιο αρμονική και χωρίς διακρίσεις μέθοδο.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν οι χώρες που βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση κι έχουν λάβει τα ίδια προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Έτσι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian, αν για παράδειγμα η Αυστρία αποφασίσει να ανοίξει τα σύνορα με τη Γερμανία, θα πρέπει να κάνει το ίδιο και με την Τσεχία, αν αυτή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συγκρίσιμη με τη Γερμανία. 

Χαρδαλιάς: Από τις 18/5 μετακινήσεις σε ηπειρωτική Ελλάδα - Κρήτη

Κατά το ίδιο σκεπτικό, όταν μια χώρα ανοίγει τα σύνορά της με μια άλλη, πρέπει να το πράξει για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι την ιθαγένεια. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να λάβουν τις αποφάσεις τους βάσει της υγειονομικής αξιολόγησης της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους συνεννόηση.

Τι προτείνει η Ελλάδα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση πακέτο μέτρων στήριξης των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και κίνητρα για να μπορέσουν οι πολίτες να επισκεφθούν τουριστικά θέρετρα, μέσα από ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι και η στήριξη μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η κυβέρνηση ασκεί έντονη διπλωματική πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού.

Γεωργιάδης: Την Πέμπτη θα κριθεί αν θα ανοίξει νωρίτερα η εστίαση 

Για τον λόγο αυτό το λόγο με επιστολή της στην Κομισιόν ζητά στις 15 Ιουνίου να ανοίξουν τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα και στη συνέχεια να υπάρξει ταυτόχρονη δυνατότητα αεροπορικών, οδικών και θαλάσσιων μετακινήσεων.

Για τις πτήσεις, η κυβέρνηση ζητά να μην υπάρχει κενή θέση ανάμεσα στα αεροπορικά καθίσματα και να είναι αναγκαστική η χρήση μάσκας. Επίσης ζητά όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ κορωνoϊού ή αντισωμάτων τουλάχιστον 72 ώρες πριν ταξιδέψουν.

Αποφασισμένοι να κερδίσουν τον τουρισμό - Έτσι θα λειτουργούν τα ξενοδoχεία

Η Αθήνα προτείνει σε χώρες, οι οποίες έχουν περιορίσει την εξάπλωση του ιού να μην χρειάζεται να υποβάλουν σε τεστ τους τουρίστες και αυτοί να μην μπαίνουν σε καραντίνα όταν θα ολοκληρώνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Επιπλέον, σε περίπτωση μεγάλης διασποράς του ιού, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφής των τουριστών στην πατρίδα τους.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο επανεκκίνησης του τουρισμού και της εστίασης, διατηρώντας ταυτόχρονα σε χαμηλό επίπεδο τους επιδημιολογικούς δείκτες. 

Σχέδιο τουρισμός: Nέοι κανόνες στα αεροπλάνα – Αλλαγές στα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση που ελήφθη χθες προβλέπει την ανά εβδομάδα άρση ενός οικονομικού και κοινωνικού περιορισμού. Εξ ου και η ανακοίνωση της απελευθέρωσης των μετακινήσεων προς όλες τις περιφέρειες και την Κρήτη στις 18 Μαΐου και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα των μετακινήσεων προς όλα τα νησιά στις 25 του μήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στις 8 Ιουνίου θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, ανάλογα βέβαια με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. 

Αυτά είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα της φετινής τουριστικής περιόδου

Όσον αφορά στο θέμα της εστίασης, οι τελευταίες εκτιμήσεις τοποθετούν την επαναλειτουργία καφέ και εστιατορίων την 1η Ιουνίου, παρά τις συζητήσεις για επίσπευση του ανοίγματος κατά μια εβδομάδα.

Ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς οι λοιμωξιολόγοι δεν εμφανίζονται αρνητικοί με το άνοιγμα της εστίασης την 25η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top