Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις – Η πρόταση του Ακάρ   

Τις 81 έφτασαν οι παραβιάσεις του ελληνικού FIR την Τετάρτη!  

Τη νέα πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο με την απόπειρα προώθησης μεταναστών από την τουρκική ακτοφυλακή σχολίασε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.  

Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι

«Δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση ούτε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ούτε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναυτιλίας κλπ, ούτε στην Κυβέρνηση ότι η Τουρκία θα σταματούσε τις γνωστές προκλητικές συμπεριφορές. 

Τουρκική πρόκληση: Ακταιωρός έσπρωχνε λέμβο με μετανάστες στη Λέσβο

Απλά έχουμε καταστρώσει τα σχέδιά μας. Αποφύγαμε ή μάλλον χειριστήκαμε όπως έπρεπε τον αιφνιδιασμό του Έβρου, που δεν έπιασε βέβαια. Ανάλογα διαμορφώνουμε την αποτρεπτική μας συμπεριφορά στα νησιά, όπου εκτιμούμε ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός, τόσο θα εντείνονται οι απόπειρες εισροής μεταναστών στα νερά μας και ακολούθως στα εδάφη μας. Δεν άλλαξε κάτι, ο συναγερμός παραμένει».

Για το αν εκτιμά ότι μόλις περάσει η πανδημία το σχέδιο της Τουρκίας σε ό, τι είχε να κάνει με τους μετανάστες στον Έβρο θα επανέλθει, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: 

Τουρκία: 117 θάνατοι το τελευταίο 24ώρο – Στους 2.376 οι νεκροί

«Κοιτάξτε, κάνουμε τέτοιου είδους εκτιμήσεις. Η Τουρκία βέβαια αντιμετωπίζει το δικό της πρόβλημα, οξύτατο από ό,τι φαίνεται λόγω της πανδημίας. Όλες οι χώρες προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση.  Εμείς τα πήγαμε καλύτερα. Πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, θα δούμε πώς θα αποδώσει αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση η αντίδρασή μας και ο σχεδιασμός μας απέναντι στις συμπεριφορές αυτές της Τουρκίας παραμένει σταθερός. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αλλάζουν».

Ο Υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι  τις περασμένες μέρες  του έγινε γνωστό ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ματαιώσει την διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης “Μavi Vatan” που είχε προγραμματισθεί γι’ αυτές τις μέρες, προφανώς λόγω του αντίκτυπου από τον κορωνοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, τον ομόλογό μου κ. Ακάρ, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΝΑΤΟ. Αυτό άλλωστε διέρρευσε ως πληροφορία. Είθισται να υπάρχουν αυτές οι άτυπες συνομιλίες όταν έχουμε ας πούμε συνδιασκέψεις των Υπουργών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ ή αντίστοιχα της Ε.Ε, όχι για την Τουρκία βέβαια.  Μου εξέφρασε αυτή την πρόθεση του. Του εξέφρασα τη δική μας ευχή να μειωθεί γενικά η δραστηριότητα στο Αιγαίο, δηλαδή κάνοντας λόγο και για υπερπτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των συμπεριφορών. Δεν μιλούμε μόνο για τη διεξαγωγή ή όχι μιας άσκησης, αλλά και για τις υπερπτήσεις, καθώς και τις παραβιάσεις.  Αυτό θα θέλαμε εμείς, προκειμένου να πέσουν πραγματικά οι τόνοι κι όχι περιστασιακά ή εξαιτίας μιας δυσμενούς συγκυρίας από τον κορωνοϊό. Κατεγράφησαν αυτά τα σχόλια κι από εκεί και πέρα, βλέπω ότι όντως οι γείτονες δεν προχωρήσαν στη διεξαγωγή της άσκησης αυτής.

Για τις  υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά που συνεχίζονται όπως και τις παραβιάσεις που έφθασαν σήμερα τις 81, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Εμείς θα θέλαμε γενικά, να πέσει όλη αυτή η υπερδραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα κι όσον αφορά στις κινήσεις, τις πτήσεις των μαχητικών της Τουρκίας, τις ασκήσεις και όλα τα άλλα. Ευχής έργον θα ήταν. Από εκεί και πέρα όμως, επειδή η κατάσταση είναι αυτή που είναι, σταθμίζουμε κι εμείς τη συμπεριφορά μας και αντιδρούμε αναλόγως».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top