Τσίπρας στη σύνοδο του ΕΣΚ: Να πάρει άμεσα μέτρα η ΕΕ για την οικονομία

Γεννηματά: Χρειαζόμαστε νέο χρήμα, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ

Αλέξης Τσίπρας σύνοδος ΕΣΚ με τηλεδιάσκεψη

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής, συμμετείχαν από τα γραφεία των κομμάτων τους στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης  Τσίπρας και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.   

Τσίπρας: Πλάτη στην πανδημία, όχι στις αρπαχτές

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να «υιοθετηθούν άμεσα μέτρα, όπως το ευρωομόλογο και να συμφωνηθεί η επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», τ κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής. Ο ίδιος προειδοποίησε πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», καθώς «οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι άμεσες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».

«Ο κίνδυνος από ενδεχόμενη αδράνεια θα είναι διττός. Από τη μία, μία νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες και από την άλλη μία ενδεχόμενη πολιτική κρίση από την άνοδο των εθνολαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, ακόμη και σε κρίσιμες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι «η ΕΕ είτε θα αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους και θα κάνει γενναία βήματα για μία νέα οικονομική αρχιτεκτονική, είτε θα κάνει μικρά βήματα στην ίδια λογική με το παρελθόν και θα βυθιστεί σε νέα κρίση χρέους και συνοχής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του στην ισπανική πρόταση για ομόλογα στο διηνεκές, αλλά και στις γαλλικές θέσεις για αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2021, καθώς και την ανάγκη αναθεώρησής του.

Επιπλέον, υποστήριξε την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής ατζέντας και την κατοχύρωση ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ των πρωτοβουλιών για τη Λιβύη, ώστε να μην ξαναφουντώσει η κρίση ασφαλείας και το προσφυγικό και της αποστολής ενός σαφούς μηνύματος στην Τουρκία για την ανάγκη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ, με ενίσχυση του διαλόγου, αλλά και τις κυρώσεις πάνω στο τραπέζι.

Σημεία τοποθέτησης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του PES εν όψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

H πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατά τη σύνοδο του ΕΣΚ με τηλεδιάσκεψη


Από την πλευρά της η κα Γεννηματά ανάφερε μεταξύ άλλων κατά την τηλεδιάσκεψη:   

Γεννηματά: Καθυστέρησαν τα μέτρα για κορωνοϊό στις δομές φιλοξενίας

Πρέπει να λάβουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καινοτόμα, μη συμβατικά και γενναία μέτρα.

Επομένως χρειαζόμαστε:

•    Νέο χρήμα, ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά χωρίς οικονομικά βάρη (υποχρεώσεις) για τα κράτη μέλη.
Επιμένω ότι ένα ειδικό Ομόλογο είναι απολύτως απαραίτητο.

•    Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να ανασταλεί ως το 2022.

•    Να αυξηθεί ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός στο 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με έμφαση σε αναπτυξιακές επενδύσεις και σε δημόσιες επενδύσεις για την υγεία και την κοινωνική προστασία. 

•    Ένα Πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, και ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Υγείας για ασφαλή μετακίνηση από χώρα σε χώρα.

•    Μόνιμο Ευρωπαϊκό Ταμείο εναντίον της ανεργίας. (Το πρόγραμμα SURE είναι χρήσιμο, αλλά όχι αρκετό).

•    Μια ευρωπαϊκή bad bank χρηματοδοτούμενη από την ΕΚΤ, δεδομένου ότι ο COVID-19 συμβάλλει δραματικά στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

•    Επισημαίνω ότι το Ισπανικό Σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ενδιαφέρον, περιέχει αρκετές από τις προτάσεις μας. Μπορούμε να το υποστηρίξουμε.


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top