Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα από 4η Μαΐου -Τι θα γίνει με σχολεία

Θα συνεχιστεί ο περιορισμός των μετακινήσεων για ηλικιωμένους

Δείτε τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη Μάρα Ζαχαρέα και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, την Τρίτη 21 Απριλίου

Την επόμενη εβδομάδα, με διάγγελμα, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο «εξόδου» από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού.

Η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και – όπως έχουν ξεκαθαρίσει από την κυβέρνηση – θα είναι μακρόσυρτη, με τον Στέλιο Πέτσα να απευθύνει έκκληση στους πολίτες, μιλώντας στη Μάρα Ζαχαρέα και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, «να υπάρξει σεβασμός των μέτρων μέχρι τις 26 Απριλίου πρώτα και μετά να δούμε αν μπορεί να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση».  

Πέτσας: Έτσι θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό 

Ανακοινώθηκε η πρώτη άρση των μέτρων περιορισμού

Ήδη, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την πρώτη άρση των περιορισμών κυκλοφορίας, οι οποίοι συμβολικά ξεκινούν από τη Δικαιοσύνη με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων από τις 27 Απριλίου, αλλά και των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων, για συγκεκριμένες διαδικασίες και χωρίς την παρουσία διαδίκων.

Κορωνοϊός: «Ξεκλειδώνουν» μικρά καταστήματα και κομμωτήρια στις 4 Μαΐου       

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη ημερομηνία-σταθμός, στο πλάνο που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το επιτελείο των λοιμωξιολόγων, είναι η 4η Μαΐου.

Η άρση των μέτρων θα αφορά τόσο την κυκλοφορία όσο και τη λειτουργία μικρών εμπορικών καταστημάτων, κέντρων αισθητικής και κομμωτηρίων, με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, που θα προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό πελατών (ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα) και χρήση μάσκας.

Θα ακολουθήσουν οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ, αλλά μόνο με τραπεζάκια έξω και με αποστάσεις το ένα τραπέζι από το άλλο, καθώς και τα πολυκαταστήματα. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν αυτό θα γίνει στα μέσα Μαΐου ή πιο μετά.

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση λέγεται «σχολεία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα να ανοίξουν τις επόμενες εβδομάδες. Εάν τις κάνει δεκτές, τότε 18 ή 25 Μαΐου θα χτυπήσει το κουδούνι των σχολείων.

Απόλυτη προτεραιότητα έχουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, καθώς πρέπει να διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίοι πιθανόν να επιστρέψουν σε κάθε περίπτωση στα θρανία στις 11 Μαΐου.

Αποκάλυψη Star: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία 

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, φαίνεται πως θα επαναλειτουργήσουν το φθινόπωρο, καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση γίνεται με μεγάλη επιτυχία.

Θα συνεχιστεί ο περιορισμός των μετακινήσεων για ηλικιωμένους

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους και τα άτομα που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, η κυβέρνηση στοχεύει στο να παραταθεί ο περιορισμός στις μετακινήσεις για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, ώστε να προστατευθούν.

Όπως όλα δείχνουν, η διαδικασία εξόδου με sms στο 13033 θα συνεχιστεί ολόκληρο το Μάιο για αυτές τις κατηγορίες πολιτών.

Τι θα γίνει με τον τουρισμό

Όσον αφορά, τέλος, τον Τουρισμό, ο κ. Πέτσας – μιλώντας στο Star – συνέδεσε την έκβαση της σεζόν με τι θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τις μεταφορές.

«Για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ομαλοποίηση της τουριστικής δραστηριότητας, θα πρέπει να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο της ΕΕ για τις μεταφορές, που είναι κρίσιμος τομέας. Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον να ανοίξει την επιχείρησή του και τελικά να μείνει χωρίς επισκέπτες…

Το σχέδιο θα αρχίζει να ξεδιπλώνεται από τις αρχές καλοκαιριού. Η τουριστική περίοδος θα έχει μεγάλη πτώση,  αλλά δεν είναι χαμένη» υπογράμμισε
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top