Τσίπρας: Αφορμή ο Covid-19 για να πλήξει εργασιακά δικαιώματα η κυβέρνηση

Aπάντηση Πέτσα: Οι ισχυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τους ανέργους  

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την  τηλεδιάσκεψη με την υπεύθυνη του τομέα Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και με εκπροσώπους εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ και σε κλάδους που παραμένουν σε λειτουργία οι επιχειρήσεις.

Φορώντας μάσκα επισκέφθηκε ο Τσίπρας το Αττικό νοσοκομείο 

Ο κ. Τσίπρας τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους, ζήτησε να υπάρξουν μέτρα προστασίας και διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.

«Η Κυβέρνηση όχι μονάχα δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για  στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων  αλλά θέλει να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση σαν ευκαιρία για  να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Επιδοτεί την ανεργία κι όχι την εργασία, κάτι πρωτοφανές στην Ευρώπη. Ουσιαστικά λέει στις επιχειρήσεις  “θα σας απαλλάξω από το εργασιακό κόστος αν προχωρήσετε σε αναστολή συμβάσεων  εργασίας”». 

Νέα μέτρα-ανάσα για φορολογούμενους, επιχειρήσεις και άνεργους

Ο κ. Τσίπρας  πρόσθεσε σχετικά με τις συνέπειες: «Αυτό κατά την άποψη μας θα οδηγήσει σε εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα την επόμενη μέρα της πανδημίας,  τη στιγμή που θα θέλουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε  μια κατάσταση γενικευμένων απολύσεων, λουκέτων  και τεράστιας ανεργίας, αντίστοιχης με αυτήν στις πρώτες πολύ δύσκολες στιγμές των μνημονίων το 2012 και 2013 Αυτός είναι ο φόβος μας, ότι είναι συνειδητή επιλογή, ενώ υπάρχουν δυνατότητες να στηριχθεί η εργασία,  και γι’ αυτό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου». 

Δήλωση - απάντηση Πέτσα 

Απαντώντας ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρει σε δήλωσή του:

«Οι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι αιτιάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τους ανέργους, ιδίως μάλιστα τους πιο ευάλωτους, δηλαδή τους μακροχρόνια ανέργους. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

1ον. Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, 155.000 μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ. 

2ον. Παράλληλα, η Κυβέρνηση υλοποιεί ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων. Συγκεκριμένα:
 - Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν  επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, δωδεκάμηνης διάρκειας.

- Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες για 36.500  άνεργους, με υψηλή μοριοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους.

- Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους. 

3ον. Στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 έχουν δοθεί δίμηνες παρατάσεις που καλύπτουν συνολικά 193.000 συμπολίτες μας. Ενώ και για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο θα υπάρξει αντίστοιχα δίμηνη παράταση.

Συνολικά, δηλαδή, περίπου 500.000 άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι ενισχύονται από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Γιατί αυτή η Κυβέρνηση νοιάζεται. Στα δύσκολα, με έργα. Όχι στα εύκολα, στα λόγια της αντιπολίτευσης.

Συνεχίζουμε ενωμένοι για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση, όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top