Δένδιας: Ο συντονισμός για τον επαναπατρισμό στο επίκεντρο της ΕΕ

Τονίσθηκε η ανάγκη διασφάλισης ιατρικού υλικού σε όλες τις χώρες 

Nίκος Δένδιας

Ο συντονισμός για τον επαναπατρισμό εγκλωβισμένων λόγω κορωνοϊού πολιτών βρέθηκε στο επίκεντρο του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Το Συμβούλιο συζήτησε  και για την ανάγκη διασφάλισης ιατρικού υλικού για όλες τις χώρες, όπως και το ζήτημα της παραπληροφόρησης. 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε σε γραπτή του δήλωση rσυγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη:
 

Δένδιας: Εργαλειοποίησε τον ανθρώπινο πόνο η Τουρκία

«Στη σημερινή άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας covid-19.

Υπουργική Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ένταση με τον Τσαβούσογλου- Τι είπε ο Δένδιας

Εξετάσθηκε αναλυτικά η έως τώρα διαχείριση της κατάστασης στην Ευρώπη, συζητήθηκε εκτενώς ο περαιτέρω συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών και των Ευρωπαϊκών οργάνων για τον επαναπατρισμό ευρωπαίων πολιτών και εξετάσθηκαν τρόποι αξιοποίησης του κοινού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για τη διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης. Τονίσθηκε, επίσης, η ανάγκη διασφάλισης επάρκειας ιατρικού υλικού στα κράτη-μέλη.

Όλοι συμφωνήσαμε ότι ενώπιον μιας κατάστασης ανάλογης κρισιμότητας, η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ιδιαίτερα προς τα μέλη εκείνα που υφίστανται τις πλέον τραγικές επιπτώσεις.

Ακόμη, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδείξει την αλληλεγγύη της σε διεθνές επίπεδο, μέσω της παροχής βοήθειας σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Συζητήθηκαν, επιπλέον, τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου της παραπληροφόρησης εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων και η ανάγκη καλύτερης προβολής των επίσημων δημόσιων μηνυμάτων. Από πλευράς μας, επιμείναμε στο ζήτημα της παραπληροφόρησης, υπό το φως και της πρόσφατης εμπειρίας μας στο μεταναστευτικό.

Έγινε, ακόμα, μία εκτίμηση των μακροπρόθεσμων γεωστρατηγικών επιπτώσεων της πανδημίας και συζητήθηκε η ανάγκη εκπόνησης μίας στρατηγικής για τη θέση της Ευρώπης την επόμενη μέρα. Σε συνέχεια δε της προχθεσινής κοινής δήλωσης των 13 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  εκφράσθηκε η ανάγκη διαφύλαξης των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου και της τήρησης της διεθνούς έννομης τάξης, στον αγώνα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κρίσης.

Τέλος, αναφέρθηκα στη σημασία της έναρξης της επιχείρισης IRINI, τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλισθούν επαρκή μέσα που θα την καταστήσουν ικανή να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Η επιχείρηση αυτή, τη σύσταση της οποίας υποστηρίξαμε ενεργά, συνιστά σημαντική ώθηση στην προσπάθεια όλων μας προς την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη και την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top