Δέσμη μέτρων του Υπουργείου Μετανάστευσης στα hot spots για τον κορωνοϊό 

Αναστέλλεται η καταβολή χρηματικού βοηθήματος μέχρι την εγκατάσταση ΑΤΜ

Νότης Μηταράκης

Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης για την προστασία από τη μετάδοση του κορωνοϊού στα hot spots των νησιών.  

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Μετανάστευσης, στην προσπάθεια ενίσχυσης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, στΙς δομές νήσων προχωρά στα ακόλουθα μέτρα:

Παράνομες διελεύσεις στην Ε.Ε: Αυξημένες κατά 27% σε σχέση με πέρυσι

Πρώτον, αναβάλλει την καταβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος που χορηγείται στους αιτούντες άσυλο για σύντομο χρονικό διάστημα, έως την τοποθέτηση ΑΤΜ εντός των δομών.
 
Δεύτερον, με διάταξη, προβλέπει την άμεση λειτουργία χώρων εντός δομών, για την πώληση από τοπικές επιχειρήσεις ειδών πρώτης ανάγκης στους διαμένοντες.

Εθελούσια επιστροφή για 5.000 μετανάστες με βοήθημα 2.000 ευρώ

Τρίτον, προχώρησε στην εγκατάσταση 12 ιδιόκτητων οικίσκων εντός της περιμέτρου που οριοθέτησε η Ελληνική Αστυνομία στα hot-spot της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, με σκοπό την στέγαση υγειονομικών σταθμών ελέγχου για τον Covid-19/ κορωνοϊό.  Αντίστοιχα προβλέπεται η εγκατάσταση 2 οικίσκων στη Κω και 2 στη Λέρο, καθώς και απαραίτητων σκηνών για την κάλυψη αναγκών απομόνωσης.
 
Τέταρτον, αναπτύσσει κοινό επιχειρησιακό σχέδιο με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ),  για την περαιτέρω ενίσχυση των υγειονομικών σταθμών με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.      
 
Πέμπτον, πέραν των ιατρείων, έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι αυτοπεριορισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.
 
Έκτον, μετακινήσεις εκτός των δομών φιλοξενίας και προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ, λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης ασύλου θα εκτελεστούν στις 31 Μαΐου για όσες περιπτώσεις προβλεπόταν νωρίτερα.
 
Τονίζεται ότι ήδη εφαρμόζονται με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας.

Κουμουτσάκος:  Mέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε hot spot

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης  Γιώργος Κουμουτσάκος, στην τηλεδιάσκεψη Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σχετικά με  το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τα ληφθέντα μέτρα.

«Mέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κρούσμα κορονοϊού, σε κανένα από τα ΚΥΤ. Γνωρίζουμε, όμως, ότι ένα τέτοιο κρούσμα θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες. Έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, να λειτουργήσουμε έγκαιρα, προκειμένου να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη την επείγουσα στήριξη της ΕΕ». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top