Δένδιας στο Star: Απαράδεκτη η απόπειρα εμβολισμού σκάφους του ΛΣ στην Κω

Τι είπε στη συνέντευξη στη Μ. Ζαχαρέα για τις τουρκικές προκλήσεις

Αποκλειστική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις. 

Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού - «Σκοπούμενη η σύγκρουση»

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιστατικό με την απόπειρα εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού στην Κω  το οποίο χαρακτήρισε σκόπιμο. «Είναι προφανές ότι η τουρκική ακταιωρός επί σκοπώ ακούμπησε το ελληνικό σκάφος. Έχει κληθεί ο Τούρκος Πρέσβης σήμερα το μεσημέρι από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών και θα γίνουν τα δέοντα» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.  

Σε παράκρουση ο Ερντογάν για τους Έλληνες: Θα φεύγουν και θα τους κυνηγάμε!

Όσον αφορά το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν γύρισε με άδεια χέρια από τις Βρυξέλλες  για το μεταναστευτικό, παρά την προσπάθεια εκβιασμού στον Έβρο, ο κ. Δένδιας τόνισε: 

«Ο Πρόεδρος Erdogan δεν διάβασε καλά την Ευρώπη στην προσπάθειά του. Πήγε με μια λίστα απαιτήσεων, η οποία θεωρούσε ότι θα ικανοποιηθεί ως αντίβαρο δικών του υποχωρήσεων στο μεταναστευτικό. Δεν λειτουργεί έτσι. Πολλές φορές ο Πρόεδρος Erdogan έχει διαβάσει λάθος τα πράγματα». 

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες και θλιβερές οι δηλώσεις Ερντογάν

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ STAR KAΙ ΣΤΗ ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:  Κε Υπουργέ, να ξεκινήσουμε με το επεισόδιο που είχαμε τα ξημερώματα στην Κω, όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού επίτηδες, όπως όλα δείχνουν και με βάση το οπτικό ντοκουμέντο. Ένα πρώτο σχόλιο για αυτό και αν εσείς, ως Υπουργείο Εξωτερικών, σκέφτεστε να κάνετε κάποιο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα. 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν, το περιστατικό είναι απαράδεκτο, διότι είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο συμβάν, δεν έτυχε τα δύο σκάφη να ακουμπήσουν.  Είναι προφανές ότι η τουρκική ακταιωρός επί σκοπώ ακούμπησε το ελληνικό σκάφος. Έχει κληθεί ο Τούρκος Πρέσβης σήμερα το μεσημέρι από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών και θα γίνουν τα δέοντα. Όμως θέλω να είμαι επίσης σαφής απέναντί σας: εμείς διαβάζουμε την τουρκική προκλητικότητα σαν μία προσπάθεια να παρασυρθεί η Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι, δεν είμαστε διατεθειμένοι καθόλου να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε αυτό. 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα, είδαμε τις επαφές του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες και είδαμε τον Tayyip Erdogan, ο οποίος δεν πήρε τίποτα από αυτά που ζητούσε από τους Ευρωπαίους. Αυτό πώς το διαβάζετε εσείς; Ότι θα κλιμακωθεί η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας και στα θαλάσσια σύνορά μας και στον Έβρο; 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Erdogan δεν διάβασε καλά την Ευρώπη στην προσπάθειά του. Πήγε με μια λίστα απαιτήσεων, η οποία θεωρούσε ότι θα ικανοποιηθεί ως αντίβαρο δικών του υποχωρήσεων στο μεταναστευτικό. Δεν λειτουργεί έτσι. Πολλές φορές ο Πρόεδρος Erdogan έχει διαβάσει λάθος τα πράγματα. Είναι προφανές ότι μια πιθανή τουρκική αντίδραση θα ήταν η προσπάθεια όξυνσης στα ελληνοτουρκικά. Το περιμένουμε, αλλά σας ξαναλέω, δεν θα παρασυρθούμε εμείς σε αυτόν τον δρόμο. Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος του Δικαίου και της λογικής – έτσι η Ελλάδα προωθεί τις θέσεις της. Δεν πρόκειται να μεταβάλλουμε το γήπεδο. 

Μ.ΖΑΧΑΡΕΑ: Πως όμως εμείς θα αντέξουμε την πίεση της Τουρκίας, γιατί είχαμε και προχθές άλλο περιστατικό στον Έβρο, όπου Τούρκος κομμάντο πυροβόλησε με ευθεία βολή προς την ελληνική πλευρά. Είναι ο στρατός στα σύνορα, είναι η αστυνομία στα σύνορα, αλλά κάτω από αυτήν  τη διαρκή πίεση, πόσο θα αντέξουμε;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν τα πάμε και άσχημα μέχρι τώρα. Παρότι γίνονται πολλές φορές προσπάθειες, με διάφορους τρόπους, ηθελημένα, αθέλητα, από εδώ, από εκεί, για να δημιουργηθεί επεισόδιο, η ελληνική πλευρά, νομίζω, τα πάει εξαιρετικά καλά. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Aστυνομία και το Λιμενικό νομίζω χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να χειριστούμε τα πράγματα. Αν με ρωτάτε αν είναι ευχάριστα, θα σας απαντήσω δεν είναι καθόλου ευχάριστα, είναι εξαιρετικά ενοχλητικά και βεβαίως ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι. Όμως, δική μας υποχρέωση είναι  να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό που είναι το εθνικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ο κος Στεφανής μίλησε για πόλεμο χωρίς σφαίρες. Είναι αυτή και η δική σας ανάγνωση, ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει έναν υβριδικό πόλεμο;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η λέξη η ίδια είναι βαριά και πολύ φορτισμένη. Άρα, από την ίδια την ιδιότητα  του ΥΠΕΞ, θα απέφευγα να τη χρησιμοποιήσω.  Ότι υπάρχει, όμως, μια εκστρατεία προκλήσεων απέναντι στη χώρα και απέναντι στην Ευρώπη, νομίζω ότι είναι τόσο προφανές που και να το αρνιόμουν, δεν θα είχε νόημα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα μια τελευταία ερώτηση, επειδή ξέρετε, το τελευταίο 48ωρο έχει ανέβει πάρα πολύ το θέμα και ο φόβος του κορωνοϊού. Σας προβληματίζει αυτό σε σχέση με το μεταναστευτικό; Ένα κρούσμα, για παράδειγμα, στη Μόρια ή στη Βιάλ; 

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν χειρίζομαι το μεταναστευτικό. Είμαι όμως βέβαιος ότι οι αρμόδιοι θα έχουν λάβει όλα τα μέτρα εκείνα και θα έχουν αυτό το σχεδιασμό που θα τους επιτρέψει να το αντιμετωπίσουν. Εάν, τώρα, με ρωτάτε αν είναι εξαιρετικά δύσκολο, προφανώς είναι.  Όμως τι να κάνουμε; Πρέπει να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top