Απόρρητα έγγραφα FBI: Προκαταρκτική εξέταση μετά την απάντηση Τουλουπάκη

Εισαγγελέας θα ερευνήσει όσα ανέφερε η συνάδελφός του για τη Novartis

Ελένη Τουλουπάκη

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Βαγγέλης Ιωαννίδης, για το ζήτημα των απόρρητων εγγράφων του FBI.

Αφορμή στάθηκε η απάντηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση NOVARTIS, σύμφωνα με την οποία, τουλάχιστον οι αριθμοί πρωτοκόλλων και οι ημερομηνίες των απόρρητων εγγράφων, έχουν διαρρεύσει στα μέλη της. Τα δεδομένα αυτά περιλήφθηκαν σε αίτημα της Eπιτροπής πρός την εισαγγελία διαφθοράς με το οποίο ζητούσε για μια ακόμα φορά τα έγγραφα του FBI.

Αρνείται και πάλι η Τουλουπάκη να στείλει τα έγγραφα στην προανακριτική

Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα, ο οποίος θα ερευνήσει όσα αναφέρει η κυρία Τουλουπάκη στο απαντητικό έγγραφο που έστειλε προχθές στη Βουλή και κοινοποίησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρει ότι όποιος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην Επιτροπή στοιχεία από αυτά ή παρείχε αντίγραφα στην Επιτροπή, ενδεχομένως  έχει διαπράξει ποινικο αδίκημα. 

Τουλουπάκη προς προανακριτική: Γιατί δε στέλνω τα έγγραφα του FBI

Επισημαίνεται ότι τα επίμαχα έγγραφα φυλάσσονται στην εισαγγελία διαφθοράς και έχουν πρόσβαση σε αυτά μόνο οι εισαγγελείς, οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση. Στην απάντηση της, η εισαγγελέας επισήμανε ότι είναι υποχρέωση της χώρας να σεβαστεί την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ , η οποία επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση εγγράφων για τα οποία απαιτείται προηγούμενη συγκατάθεση του FBI.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top