Αρνείται και πάλι η Τουλουπάκη να στείλει τα έγγραφα στην προανακριτική

Τι επικαλείται στη νέα επιστολή της

προανακριτική επιτροπή Βουλής

Αρνείται και πάλι η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να αποστείλει τα  έγγραφα που της ζητήθηκαν από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis, επικαλούμενη την αρχή της μυστικότητας.  

Τουλουπάκη προς προανακριτική: Γιατί δε στέλνω τα έγγραφα του FBI

«Η σχετική ποινική δικογραφία για την υπόθεση Novartis, εκκρεμεί στο στάδιο της προανακριτικής εξέτασης, η οποία διέπεται απο την αρχή της μυστικότητας (άρθρο 241 ΚΠΔ). Η αρχή της μυστικότητας έχει την έννοια ότι οι εκκρεμείς στο στάδιο της προδικασίας δικογραφίες, δεν επιτρέπεται να είναι προσιτές σε οποιονδήποτε» επισημαίνει η κ. Τουλουπάκη  

Προανακριτική για Νovartis: Πώς θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Ολόκληρο το κείμενο της  σημερινής απάντησης - επιστολής  της κ. Τουλουπάκη προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής,  την οποία κοινοποιεί και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο:

«Με αφορμή το αίτημά της Επιτροπής σας, επι του με αρ. Πρωτ. ΑΠ 65/24-2-2020 εγγράφου σας, με το οποίο ζητείτε αντίγραφα του συνόλου της δικογραφίας επί της υπόθεσης γνωστής ως Novartis, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Η σχετική ποινική δικογραφία για την υπόθεση Novartis, εκκρεμεί στο στάδιο της προανακριτικής εξέτασης, η οποία διέπεται απο την αρχή της μυστικότητας (άρθρο 241 ΚΠΔ). Η αρχή της μυστικότητας έχει την έννοια ότι οι εκκρεμείς στο στάδιο της προδικασίας δικογραφίες, δεν επιτρέπεται να είναι προσιτές σε οποιονδήποτε. 

Αυτή είναι και η άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα σε απάντησή του σε ερώτηση βουλευτών του κόμματος “Ελληνική Λύση” για την υπόθεση ξυλοδαρμού του διαιτητή Θανάση Τζήλου (ιδ. Σχετικά δημοσίευμα εφημερίδας Μακεδονία απο 5-12-2019). 

Συνεπώς, έχουσα η Επιτροπή σας τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών, δικαιούται να ζητεί τη διαβίβαση συγκεκριμένων εγγράφων έτερης δικογραφίας, εφόσον η αναζήτηση αυτών κρίνεται αναγκαία για τη διερεύνηση της υπόθεσης που εξετάζει. Αυτό αναφέρεται, άλλωστε, και στο σχετικό με αρ. Πρωτ. 1356Α απο 17.2.2020 έγγραφοι του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελου Ζαχαρή προς εμάς, με κοινοποίηση στην Επιτροπή σας, στο οποίο ο κ. Εισαγγελέας αναφέρεται σε “κάθε κρίσιμο έγγραφο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας” και όχι στο σύνολο της δικογραφίας, όπως εκθέτετε στο έγγραφό σας. Επισημαίνεται σχετικά, ότι οι Αντεισαγγελείς του Α.Π. κ.κ. Ε. Ζαχαρής και Λ. Σοφουλάκης, πάντοτε ζητούν από εμάς συγκεκριμένα στοιχεία της δικογραφίας και δεν έχουν ζητήσει το σύνολο της δικογραφίας. Επίσης, τονίζεται για άλλη μια φορά ότι τμήματα της συνολικής υπόθεσης Novartis εκκρεμούν ενώπιον ανακριτών του Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top