Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Όχι πανικός, δεν υπάρχει θέμα έλλειψης αγαθών

Στάθηκε και στη σημασία της προσωπικής ευθύνης για το θέμα

Στα κρούσματα του κορωνοϊού, που έφτασε και στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό «στην καθημερινότητά μας όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών» και τόνισε πως η καμπάνια ενημέρωσης της κυβέρνησης θα συνεχιστεί.

Μηταράκης: Αυτά είναι τα τέσσερα fake news που λένε στους νησιώτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο της προσωπικής ευθύνης, λέγοντας πως πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείαςε.

«Ο πιο μεγάλος αντίπαλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα ο πανικός», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια είπε πως η κυβέρνηση θα πάριε όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποτραπεί η περαιτέρω διάδοση του ιού, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αναστολή όλων των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στη χώρα.

«Όσο για την αγορά, θέλω να τονίσω ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα τροφοδοσίας σε κανένα αγαθό. Ας μην δημιουργείται, λοιπόν, αγωνία και τεχνητή ζήτηση από τους καταναλωτές. Περιπτώσεις αισχροκέρδειας θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός είπε πως το σχέδιο της κυβέρνησης -που εδράζεται στο τρίπτυχο «προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές»- ισχύει απολύτως και είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί.

Όσον αφορά τα επεισόδια εξέφρασε τη λύπη του, επισημαίνοντας πως είναι άνανδρο να χτυπούν αστυνομικούς και μάλιστα ενώ κοιμούνται.

Αποχωρούν τα ΜΑΤ από Χίο και Λέσβο μετά τις σκηνές πολέμου που εκτυλίχθηκαν

«Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε», σημείωσε.

«Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες Μ.Κ.Ο., τοπικούς συμφεροντολόγους. Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως πλέον το μεταναστευτικό αποκτά νέα διάσταση αφού στις ροές περιλαμβάνονται και άνθρωποι από το Ιράν, «όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού».

Πέτσας: Γραφικός και επικίνδυνος ο Μουτζούρης – «Δε ζητάω συγγνώμη», απαντά

«Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε πως θα ξεκινήσει μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη συνάντηση, που θα έχει το απόγευμα με στελέχη της Αυτοδιοίκησης, λέγοντας πως θα εξηγήσει τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά και θα ακούσει κάθε δημιουργική πρόταση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top