Κομισιόν: Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος αντιμετωπίζουν «υπερβολικές ανισορροπίες»

«Στην Ελλάδα παραμένουν πολύ σημαντικές αδυναμίες»

Σημαία της ΕΕ στην Κομισιόν

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες, σύμφωνα με τις αναλυτικές εις βάθος εκθέσεις για τις οικονομίες των Κρατών Μελών, τις οποίες έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν και παρουσίασαν στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι, Τζεντιλόνι και Σμίτ.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν "υπερβολικές ανισορροπίες", η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν "ανισορροπίες", ενώ η Βουλγαρία δεν αντιμετωπίζει πλέον "ανισορροπίες".

Τον Ιούνιο η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Το πακέτο για την Ελλάδα περιλαμβάνει και την έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως "η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για το τέλος του 2019" και καταγράφει ότι "τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση πρέπει να επιτρέπουν την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους για την έκτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας, που προγραμματίζεται για το Μάιο του 2020". Η Κομισιόν σημειώνει ότι "αυτό απαιτεί τη συνεχή δέσμευση των ελληνικών αρχών, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου απαιτούνται σημαντικές περαιτέρω ενέργειες". Σημειώνεται ότι η έκθεση θα συζητηθεί το Μάρτη από το Eurogroup αλλά δε συνδέεται με αποφάσεις σε αντίθεση με την επόμενη, 6η έκθεση τον Ιούνιο.

Όπως καταγράφεται "στην Ελλάδα παραμένουν πολύ σημαντικές αδυναμίεςστην Ελλάδα παραμένουν πολύ σημαντικές αδυναμίες, οι οποίες σχετίζονται με το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον εξωτερικό τομέα, σε ένα πλαίσιο χαμηλού αναπτυξιακού δυναμικού και υψηλής ανεργίας. Η πρόοδος είναι ωστόσο ορατή σε ορισμένους τομείς. Οι πολιτικές δεσμεύσεις που παρακολουθούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης επιτήρησης ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές".

Συνολικά για την ΕΕ, οι ανά χώρα  εκθέσεις διαπιστώνουν ότι η εφαρμογή των συστάσεων που εγκρίθηκαν το 2019 υπήρξε έντονη στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παρέμεινε χαμηλή σε τομείς όπως ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες και η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών. Συνολικά, τα Κράτη Μέλη έχουν επιτύχει "τουλάχιστον κάποια πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή περίπου των δύο τρίτων των συστάσεων από την εισαγωγή του ευρωπαϊκού εξαμήνου το 2011". Σημειώνεται ότι "τα Κράτη Μέλη επικουρούνται στο σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από το πρόγραμμα στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (SRSP)". Τέτοια στήριξη λαμβάνουν και τα 27 Κ-Μ για πρώτη φορά, με περισσότερα από 240 έργα μεταρρύθμισης.

Αναλυτικά, οι ανά χώρα εκθέσεις τονίζουν ότι τα επίπεδα ανεργίας εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των Κ-Μ, ενώ η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εξακολουθούν να μειώνονται λόγω των καλών συνθηκών της αγοράς εργασίας. Τούτου λεχθέντος, η Κομισιόν σημειώνει ότι  θα είναι ζωτικής σημασίας να υλοποιηθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων για να διασφαλιστεί ότι το κλίμα και οι ψηφιακές μεταβάσεις είναι δίκαιες και κοινωνικά δίκαιες.

Επιπλέον καταγράφεται ότι η αύξηση της παραγωγικότητας εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, ακόμη περισσότερο λόγω των δημογραφικών αλλαγών. Η ανεπαρκής επένδυση, η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η έλλειψη δεξιοτήτων ή οι αναντιστοιχίες παρακωλύουν τη δυνητική ανάπτυξη.

Τα Κ-Μ εξακολουθούν να έχουν πολύ διαφορετικές θέσεις όσον αφορά τις προκλήσεις του χρέους. Τα κυβερνητικά ελλείμματα στην ΕΕ έχουν αρχίσει να αυξάνονται κατά μέσο όρο, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των τελευταίων ετών. Τα σημερινά υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους αποτελούν πηγή ευπάθειας σε ορισμένα Κ-Μ καταγράφει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι "οι αβέβαιες οικονομικές προοπτικές υπογραμμίζουν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης".

Η Κομισιόν σημειώνει ότι "η διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών αποσκοπεί στον εντοπισμό, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εμφάνισης δυνητικά επιβλαβών μακροοικονομικών ανισορροπιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την οικονομική σταθερότητα σε ένα συγκεκριμένο Κράτος Μέλος, στη ζώνη του ευρώ ή στην ΕΕ στο σύνολό της".

"Η έκθεση του μηχανισμού προειδοποίησης για το 2020 που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο προσδιόρισε 13 κράτη μέλη για μια εις βάθος αξιολόγηση προκειμένου να αποτιμηθεί κατά πόσον υφίστανται ή υπάρχει κίνδυνος λόγω ανισορροπιών", ενώ "η ανάλυση εξετάζει τη σοβαρότητα των ανισορροπιών, την εξέλιξή τους και τις πολιτικές απαντήσεις", διευκρινίζει η Κομισιόν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top