Μητσοτάκης: Οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται πάντα στην πρώτη προσπάθεια

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον επόμενο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εξαγγέλλοντας ότι οι 27 θα επιστρέψουν στο ζήτημα του Προϋπολογισμού   στο μέλλον, χωρίς να προσδιορίσει το πότε ακριβώς.

"Χθες το μεσημέρι ξεκίνησε μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες - δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για το ύψος του ΠΔΠ 2021 - 2027", ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι "καλό να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση" και σημειώνοντας ότι "το ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολη" και "οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται πάντα στην πρώτη προσπάθεια".

Εξηγώντας γιατί βρεθήκαμε στη συγκεκριμένη κατάσταση κατονόμασε το  Brexit, το πιο φιλόδοξο πλαίσιο πολιτικών από πλευράς Κομισιόν (πράσινη μετάβαση, σύνορα, ψηφιακή μετάβαση), "αλλά ταυτόχρονα η στήριξη σε ΚΑΠ και τη συνοχή είναι αδιαπραγμάτευτη", όπως τόνισε. Σημείωσε δε και την επιμονή των 4 συνεισφορέων ότι το ΠΔΠ δεν έπρεπε να ξεπεράσει το 1%. "Κάποιοι λέγαν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους".

Σημείωσε τέλος την ανάγκη να προστατεύσουμε του αγρότες, αλλά και να πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, τόνισε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο ΕΣΠΑ και θέλουμε πόρους για τη δίκαιη μετάβαση από το λιγνίτη, αλλά και στήριξη για τις πολιτικές για μετανάστευση και τα σύνορα.

Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Ξανάρχισε μετά από 23 ώρες η Σύνοδος Κορυφής!

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν και κατά πόσο την επόμενη φορά η συμφωνία θα πλησιάσει περισσότερο στις προτάσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή στις προτάσεις των τεσσάρων “ολιγαρκών” του Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι “πρέπει να είμαστε ρεαλιστές”, σημειώνοντας οτι έχει ελάχιστα στην όλη υπόθεση ακουστεί και η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επιθυμεί προϋπολογισμό με 1,3%,  και πως αν πέσει πολύ το ίδιο θα το καταψηφίσει. Τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε “τραύμα και διχασμό” μεταξύ των θεσμικών οργάνων. Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν περί απώλειας θέσεων εργασίας σε περίπτωση καθυστέρησης της συμφωνίας, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως δεν πρέπει να υπάρχει δραματοποίηση, τονίζοντας πως “λίγοι ήταν αυτοί που προέβλεπαν ότι θα είχαμε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόσο νωρίς”, προβλέποντας ότι “ο χρόνος θα είναι βάλσαμο για μια συμφωνία”.

Κληθείς να απαντήσει σε έτερη ερώτηση για τα κονδύλια του προσφυγικού/μεταναστευτικού και της προστασίας των συνόρων, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι αφενός οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το προσφυγικό θα υλοποιηθούν άμεσα, χωρίς καθυστέρηση από την επόμενη εβδομάδα και πως ο στόχος της χώρας παραμένει οι αγρότες να μην χάσουν πόρους, να διεκδικηθούν πόροι για τη δίκαιη μετάβαση στην κλιματική ουδέτερη οικονομία και την προστασία των συνόρων, αλλά και περισσότερους πόρους για του άξονα της συνοχής, ωστόσο για να επιτευχθούν όλα αυτά  “χρειαζόμαστε μια τελική συμφωνία για το τελικό ύψος”. Ο ίδιος δε θέλησε να αρχίσει την επίρριψη ευθυνών για την αποτυχία της συνόδου αλλά ξεκαθάρισε ότι η θέση των τεσσάρων “ολιγαρκών” “ήταν μαξιμαλιστική και αντικειμενικά μη υποστηρίξιμη”. “Κάποιοι θέλαν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους”, τόνισε και σημείωσε ότι ο διαχωρισμός σε χώρες καθαρούς πληρωτές και χώρες καθαρούς αποδέκτες είναι πλασματική, σημειώνοντας τα οφέλη των καθαρών πληρωτών από την κοινή αγορά, ακόμα και από το Brain Drain.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top