Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Ξανάρχισε μετά από 23 ώρες η Σύνοδος Κορυφής!

Η Ελλάδα στους κερδισμένους της κατανομής των κονδυλίων

Στις 19:00 τοπική ώρα Βρυξελλών και 23 ώρες μετά την πρώτη διακοπή της συνεδρίασης, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επέστρεψαν στην αίθουσα και συνέρχονται και πάλι ως ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχαν προηγηθεί πολύωρες και εντατικές διαπραγματεύσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. 

Σύνοδος Κορυφής: Ολονύχτιος τσακωμός για τον ευρωπαϊκό… κορβανά

Η Κομισιόν εκλήθη να παράσχει τεχνική υποστήριξη για τον προσδιορισμό της τελευταίας πρότασης του Πρόεδρου Σαρλ Μισέλ. Σχετικό έγγραφο της Κομισιόν που διέρρευσε στον Τύπο, πρότεινε συνολική ύψος για τον προϋπολογισμό στο 1,069% του κοινοτικού ΑΕΠ, με συγκεκριμένες λεπτομέρειες περί επιστροφών και αυξήσεων στα κονδύλια της ΚΑΠ.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ελληνική κυβερνητική πηγή, η Ελλάδα βρίσκεται στη καρδιά των συζητήσεων για τον καθορισμό του ύψους και τον καταμερισμό των πόρων του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (ΠΔΠ 2021- 2027), και μάλιστα όχι μόνο ως προς το συνολικό ύψος, αλλά και ως προς έναν προς έναν τους άξονες πολιτικής. 

Σκληρή μάχη για τα κονδύλια της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής

Συγκεκριμένα η πηγή αναμένει ότι η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη σε σχέση με το προηγούμενο ΠΔΠ, σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου και τους ομολόγους του ότι η χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της δεν μπορεί απλά να λάβει "λίγα περισσότερα χρήματα" σε σχέση με το προηγούμενο ΠΔΠ, αλλά πρέπει να ληφθεί και αυτό σοβαρά υπόψιν.

Επιπλέον με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη οι "Φίλοι της Συνοχής" μετονομάστηκαν σε "Φίλοι της Φιλόδοξης Ευρώπης" και σε αυτούς προστέθηκε η Ιταλία (αν και δεν συνυπογράφει τις ανακοινώσεις των 17 Κρατών της ομάδας). Τόνισε δε ότι η ομάδα αυτή  εκπροσωπεί το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, αποτελείται από παλιές χώρες και φιλοευρωπαϊστές.

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε ατελέσφορες τις διμερείς συναντήσεις της χθεσινής νύχτας και σημείωσε ότι μάλλον ο Σαρλ Μισέλ υποτίμησε την αντίδραση των 4 ολιγαρκών (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία).

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις, οι 27 εξετάζουν και το συνολικό ύψος και την επιμέρους κατανομή:  τα προγράμματα που είναι κεντρικά διαχειρίσιμα, τη συνοχή και την ΚΑΠ. Σημειώνεται ότι  Γαλλία και Γερμανία δεν επιθυμούν τη μείωση του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού. Στα δε κονδύλια της μετανάστευσης κάθε πρόταση του Σαρλ Μισέλ ηταν με περιορισμένη σε σχέση με την Κομισιόν, αλλα καλύτερη από το παλιό ΠΔΠ. Η Ελληνική πλευρά έχει θέσει ως στόχο να λάβει περισσότερα σε κάθε μια από τις προτεραιότητές.

Τις επόμενες ώρες ο Σαρλ Μισέλ θα επιδιώξει να μειώσει το συνολικό ύψος της πρότασής του, αλλά έχει προειδοποιηθεί να μην κόψει από τη συνοχή, καθώς τότε θα βρει 17 χώρες μπροστά του. Η συζήτηση ενδέχεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top