Προανακριτική σε Άρειο Πάγο: Εξασφαλίστε την κατάθεση «Σαράφη»-«Κελέση»

Το πρωτοσέλιδο της Αυγής και η σκληρή απάντηση Γεωργιάδη

Προανακριτική για Novartis

Να εξασφαλίσει την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων ζητά η πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ζητώντας παράλληλα την επανεκτίμηση του καθεστώτος προστασίας τους.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της προκαταρκτικής επιτροπής - από την οποία θα απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - θα μεταβεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα επιδώσει - πιθανότατα - επιστολή στον εισαγγελέα, Βασίλη Πλιώτα, με την οποία:

- Με βάση τα πραγματικά περιστατικά θα του ζητά να κρίνει το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτρύρων

- Θα υπάρχουν αναφορές στην Τουλουπάκη και στο γεγονός ότι δεν δίνει στη διάθεση της επιτροπής όλα τα έγγραφα της δικογραφίας

Προστατευόμενοι μάρτυρες: Η απάντηση του Άρειου Πάγου για τις «κουκούλες»

H προανακριτική θα ζητά οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν στον Άρειο Πάγο. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική έντονη συζήτηση στην επιτροπή, η οποία τελικά δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ για την άρση του καθεστώτος της προστασίας των μαρτύρων.

Οι μάρτυρες, από την πλευρά τους, μιλούν για κίνδυνο διαρροής της πραγματικής τους ταυτότητας και δηλώνουν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσαν ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με μέτρα προστασίας της ανωνυμίας, του προσώπου και λοιπών στοιχείων.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της «Αικατερίνης Κελέση» ότι με φυσική παρουσία εξετάστηκε μόνο ενώπιον της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και ότι στον κ. Σοφουλάκη είχε προστατευμένο το πρόσωπο.

Τι απάντησε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου στον ΣΥΡΙΖΑ για τα εντάλματα

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η επιστολή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου στα μέλη της επιτροπής, στην οποία τονιζόταν πως μοναδική αρμόδια να καλέσει προς κατάθεση τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι η ίδια η επιτροπή.

Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο επόπτης ενημερώνει τα μέλη της προανακριτικής, να εκδώσουν εντάλματα βίαιης προσαγωγής. Με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας ο αντιεισαγγελέας, απαντά στην αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πως η βίαιη προσαγωγή αποτελεί ενέργεια παράνομη και καταχρηστική.

«Κατά τα λοιπά δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με την κλήτευση την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή προς την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσαν στην επιτροπή πως το έγγραφο Μπρακουμάτσου επικαλείται την ΚΥΑ και τα όσα αυτή προβλέπει για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων στη ΓΑΔΑ.

«Θέλουμε να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως ορίζει η ΚΥΑ και θέλει η ΓΑΔΑ. Σας παραπέμπτω και σε όσα δήλωσε προχτές στο κοινοβούλιο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», ανέφερε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ΚΥΑ ορίζει πως η εξέταση των προστατευόμενων μπορεί να γίνει με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, θέση που όμως δεν ασπάζεται η πλειοψηφία της επιτροπής.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Αυγή» σχετικά με τα πεπραγμένα του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδη, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, εξηγούν πλήρως τον πανικό του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της ένορκης κατάθεσης του τον Ιανουάριο του 2019, ο τέως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας, Στ. Ευαγγελάτος, δήλωσε πως ο κ. Γεωργιάδης ήταν αυτός που καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων.

«Κατόπιν τούτων, ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του: Στοχοποιεί τους προστατευόμενους μάρτυρες, στέλνει τους πολιτικούς του αντίπαλους σε ειδικά δικαστήρια και τους καταδικάζει σε ισόβια. Ο φόβος του για τις δικαστικές εκκρεμότητες ως προς το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον πασιφανής Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κρύβεται για τρίτη μέρα πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του; Υιοθετεί όσα λέει ο κ. Γεωργιαδης; Αν ναι, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι δεν τόλμησε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αν όχι, δεν έχει παρά να τον αποδοκιμάσει δημόσια και να τον στείλει σπίτι του», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Γεωργιάδης: Φυλακή για όποιον υπέδειξε κάτι στον «Σαράφη»

Για πανικό του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο o Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγής».

«Μέχρι την ώρα που πηγαίναμε να εξετάσουμε τους προστατευόμενους ψευδομάρτυρες όλος ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε μια αδιαφορία για την (Προανακριτική) Επιτροπή και είχαν εγκαταλείψει στην ουσία τον κ. Παπαγγελόπουλο. Μόλις πλησιάσαμε τον ‘’Μάξιμο Σαράφη’’ ξαφνικά όλο το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ηλεκτρίστηκε, με τον κ. Τσίπρα πρώτο να βγαίνει μπροστά και να υπερασπίζεται έναν φυγά από την ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό κατά τη γνώμη μου δείχνει άμεση εμπλοκή Τσίπρα. Αυτό μένει να αποδειχθεί. Αν αποδειχθεί ότι κάποιος υπέδειξε κάτι στον Σαράφη θα πάει φυλακή οποίος και να είναι» ανέφερε 
ο κ. Γεωργιάδης.

Για την κατάθεση, που αναφέρει η Αυγή, σχολίασε δηκτικά: «Όταν ήμουν μικρός διάβαζα ένα κόμικ που λεγόταν Λούκι Λουκ δεν ξέρω αν το θυμάστε εκεί που υπήρχε ο σκύλος Ραν Ταν Πλαν… Το κόλπο με τον σκύλο ότι του πάταγε κάποιος την ουρά στο 1ο καρέ και γάβγιζε μετά από 15 καρέ».

«Επί θητείας μου δεν υπέγραψα κανένα φύλλο δελτίο τιμών φαρμάκου χωρίς ομόφωνες αποφάσεις από την επιτροπή που ήταν άλλοτε 13, άλλοτε 15 άτομα. Ο κ. Ευαγγελάτος δεν ήταν στην επιτροπή τιμών, ήταν προϊστάμενος στη διεύθυνση φαρμάκου. Αυτό που είπε είναι ότι η διεύθυνση φαρμάκου του υπουργείου, δηλαδή αυτός, δεν συμμετείχε στη συγγραφή των υπουργικών αποφάσεων δηλαδή της πολιτικής του φαρμάκου που καθοριζόταν μέσω της τρόικας γιατί τότε είχαμε μνημόνιο και ό,τι σχεδιάζαμε έπρεπε να ήταν συμφωνημένο με την τρόικα», πρόσθεσε.

Η επιστολή της προανακριτικής στον 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top