Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σε λίγο θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το TripAdvisor

«Που είναι οι δουλειές για όλους, που λέγατε;»

Για «λαθροχειρία» στην παρουσίαση των στοιχείων για την οικονομία κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως έγινε οδοστρωτήρας των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών και πρόσθεσε: «Αφήστε αυτήν την καραμέλα περί δήθεν ψεμάτων. Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό και του τάζατε λαγούς με πετραχήλια. Που είναι οι δουλειές για όλους που λέγατε; Κάντε μια βόλτα στην αγορά και όχι μόνο εκδρομές. Σε λίγο θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το ΤripΑdvisor».

Μητσοτάκης: Θέλουμε νέες και καλές θέσεις εργασίας, όχι επιδόματα

Η ατάκα Μητσοτάκη για την ημέρα των Ερωτευμένων – Γελούσε ο Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας είπε οι γιορτές, που πέρασαν, ήταν οι χειρότερες για την αγορά και πως ο τζίρος έπεσε 30%: «Γιατί συνέβη αυτό; Αν δεν τονώσεις την οικονομία αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό. Αν δεν πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα όπως 800 εκ. ευρώ που δώσαμε εμείς σε κοινωνικό μέρισμα που πήγαν στην τσέπη των ανθρώπων».

Επανέφερε την πρότασή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021, καθώς και την επιστροφή της αρμοδιότητας στους κοινωνικούς εταίρους αμέσως μετά όταν η πολιτεία θα έχει κάνει το ελάχιστο καθήκον να αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

«Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπακούει στις υποδείξεις του ΣΕΒ. Του καταλόγισε ότι «κάνει δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις υπάγοντάς τες σε προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς καθώς και στους συστηματικούς παραβάτες μειώνοντας τα πρόσιμα και σ' αυτούς».

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Όχι μόνο καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες αλλά την ίδια στιγμή από το 2018 και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ιουλίου του 2019, μέσα σε έναν χρόνο ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 4,6%».

«Τα οκτώ χτυπήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον κόσμο της εργασίας»

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλόγισε επίθεση με «πρωτοφανή σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών και θρασυδειλία» και παρέθεσε «οκτώ χτυπήματα της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας»:

1.    Χτύπημα πρώτο και πρώτη σας προτεραιότητα, μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση, η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας...

2.    Δεύτερο χτύπημα: Η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

3.    Τρίτο χτύπημα: Η κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

4.    Τέταρτο χτύπημα: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε, δηλαδή, αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

5.    Χτύπημα πέμπτο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.

6.    Χτύπημα έκτο: Με μια υπουργική απόφαση στα μουλωχτά, όπως συνηθίζετε, μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.

7.    Χτύπημα έβδομο: Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

8.    Χτύπημα όγδοο: Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.

«Αγαπήσατε ξαφνικά τον κ. Βαρουφάκη;»

«Πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τώρα τον κ. Βαρουφάκη, που παλαιότερα κατηγορούσατε; Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, απαντώντας σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

«Νομίζω ότι έχετε έλλειψη επίγνωσης του τι συνέβαινε στη χώρα το 2012, όταν ως κυβέρνηση καταφέρατε να υπάρχει στη χώρα πρωτοφανής ύφεση και τώρα μας κουνάτε το δάχτυλο. Εκεί που εσείς αποτύχατε τρεις φορές, εμείς ως κυβέρνηση καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα απο τα μνημόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε κάτι που εσείς ούτε στα όνειρά σας δεν είχατε καταφέρει», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τα εσωκομματικά της ΝΔ, λέγοντας πως «είναι γνωστό πόσες ομάδες και φράξιες υπάρχουν στη δική σας Κοινοβουλευτική Ομάδα» και πως «ο κ. Σαμαράς δε σας αρέσει και πολύ τώρα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top