Αγωνία για την τύχη της ΛΑΡΚΟ: Σε εκκαθάριση εν λειτουργία με τροπολογία

Μόνη λύση να βρεθεί επενδυτής – Κινδυνεύουν 1.200 θέσεις εργασίας

Αγωνία για την τύχη της ΛΑΡΚΟ που απασχολεί 1. 200 εργαζόμενους. Η κυβέρνηση με τροπολογία θέτει την επιχείρηση σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία και πουλάει τα ορυχεία και το εργοστάσιο. Η ανεύρεση επενδυτή είναι η μόνη λύση για να μην κλείσει. 

«Η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα. Η βιομηχανία η δικιά μας έχει περάσει και καλύτερες μέρες σίγουρα. Έχουμε προβλήματα που αφορούν κυρίως τη συντήρηση και τα οικονομικά» δηλώνει στο Star o Γιώργος Μπαλωμένος, διευθυντής του εργοστασίου της Λάρυμνας. 

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής νικελίου. Όμως πλέον η επιχείρηση δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει ούτε τις πρώτες ύλες. 

Η κακοδιαχείρηση πολλών χρόνων ήταν η αιτία που "βούλιαξε" η εταιρεία. Το 2017 και ενώ είχε ζημία 67 εκατ. ευρώ, μοίρασε πριμ ύψους... 4 εκατ. ευρώ!  

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του εργαζόμενου της Λάρκο

Τα στελέχη έπαιρναν επίδομα ετοιμότητας 1.000 ευρώ , για να είναι απλώς stand by το Σαββατοκύριακο. Αλλά και στην παροχή σπιτιών γινόταν... πάρτι! Υπήρχε ολόκληρο  χωριό από σπίτια που παρέχονταν στους εργαζομένους, στους συνταξιούχους ακόμη και σε εργολάβους. 

Η κυβέρνηση τώρα με τροπολογία που θα κατατεθεί το πολύ έως αύριο βάζει τη ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία. Τα ορυχεία και το εργοστάσιο θα πουληθούν σε χωριστούς διαγωνισμούς. Ο ιδιώτης μέτοχος θα κρατήσει όσους εργαζόμενους χρειάζεται. 

Να σημειωθεί ότι επιχείρηση χρωστά 500 εκ. ευρώ, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης στον Alpha Radio, εναλλακτικά υπάρχει μόνο η πτώχευση

Όπως επισημαίνει ο μηχανικός της ΛΑΡΚΟ Δημήτρης Παπαϊωάννου,  «σίγουρα σε επίπεδο παραγωγής η χρονιά η προηγούμενη το 2019 δεν ήταν και από τις καλύτερες χρονιές της ΛΑΡΚΟ αλλά οι παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν παραμένουν οι οποίες στο παρελθόν ξεπερνούσαν τις 18 χιλιάδες τόνους νικελίου». 

Ήδη πάντως ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην αγορά μετάλλων που εξαγόρασε πέρσι και το εργοστάσιο νικελίου της Βόρειας Μακεδονίας, φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Δείτε το ρεπορτάζ της Μαρίας Παππά και του Γιώργου Σαραντάκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top