Ν. Δένδιας: «Καμία συνεννόηση για το θέμα των Ιμίων»

«Προσβλέπω σε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «10»

Ξεκάθαρη απάντηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση με την τουρκική πλευρά και καμία προσυνεννόηση για το θέμα των Ιμίων, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σκληρή απάντηση Δένδια στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι καιροί δεν επιτρέπουν επιπολαιότητες

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να μπορέσει να έχει συνεννοήσεις αυτού του επιπέδου με την τουρκική πλευρά. Εκφεύγει της τρέχουσας ανταλλαγής απόψεων» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «10» για τον ισχυρισμό Ερντογάν πως η τουρκική πλευρά είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα για να μην προκληθεί ένταση στην περιοχή των Ιμίων φέτος.

Ξεκαθάρισε πως οι συνεννοήσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι στο πλαίσιο πως πολλές φορές και από τις δύο πλευρές εκφράζονται ευχές για τη μη δημιουργία εντάσεων. Εξίσου διαμήνυσε πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί την γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας.

Δεν ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών ο πλους του Oruc Reis

Κληθείς να απαντήσει για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως δεν υπήρξε επεισόδιο γύρω από το πλου του συγκεκριμένου πλοίου και απάντησε ρητά πως δεν ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών. «Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα» παραδέχθηκε.

Συμφώνησαν με Δένδια και οι Ιταλοί: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης!

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές που κατά την άποψή της ορίζονται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έστειλε το μήνυμα να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. «Θα ευχόμουν και θα εισηγούμουν στην Τουρκία να μην το κάνει αυτό. Φιλική μου συμβουλή προς την Τουρκία θα ήταν να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο» διαμήνυσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως κόκκινη γραμμή κάθε Έλληνα πρωθυπουργού, και βεβαίως και του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, είναι η προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους.

«Εγώ έχω ορκιστεί να φυλάττω το Σύνταγμα και τους νόμους. Η ελληνική επικράτεια περιγράφεται. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να αποδώσω την ελληνική επικράτεια κατά ένα τετραγωνικό χιλιοστό μικρότερη απ' ό,τι παρεδόθη στη δική μας κυβέρνηση» υπογράμμισε. 

Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και συνακόλουθα η ΑΟΖ

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών κατέδειξε πως η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα καταρχήν και συνακόλουθα επειδή έχει αλλάξει και το Δίκαιο της Θάλασσας, και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Δένδιας: Στη Χάγη με Τουρκία μόνο για την υφαλοκρηπίδα​​​​​​​

«Να επιχειρήσουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, και αν δεν καταφέρουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, θα κάνουμε ένα συνυποσχετικό, να περιγράψουμε αυτό το πρόβλημά μας» σημείωσε ο κ. Δένδιας. Προσέθεσε ότι «αν ο κ. Τσαβούσογλου έρθει και μου ζητήσει να πάμε στη Χάγη για να επιλύσουμε το ιδιοκτησιακό του σπιτιού που μου άφησε η γιαγιά μου στους Παξούς, δεν θα συμφωνήσω, δεν μπορώ να συμφωνήσω». Ερωτηθείς αν οι Τούρκοι θέσουν ανάμεσα στα ζητήματα και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ρητά πως είναι τόσο καθαρό που αν ήταν αντικείμενο ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ δύο ανθρώπων θα λυνόταν πολύ εύκολα.

«Προσβλέπω σε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

Απευθυνόμενος στην Άγκυρα, επισήμανε πως η ένταση δεν βοηθά την Τουρκία και εξέφρασε την πεποίθησή του πως μια κατανόηση με ευρωπαϊκούς και σύγχρονους όρους είναι απολύτως σε όφελος της γείτονας χώρας και προσέθεσε πως γι' αυτό προσβλέπει σε μια γρήγορη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ανέδειξε ακόμα ως πολύ σημαντικό ότι οι περισσότεροι παίκτες στην περιοχή, όλοι σχεδόν, προσυπογράφουν τον δικό μας τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, ο οποίος είναι αυτός που συνάδει με το διεθνές δίκαιο. «Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι να προσχωρήσει σε αυτή την άποψη» συμπλήρωσε και επισήμανε πως η Ελλάδα ποτέ δεν επιδίωξε απομόνωση της Τουρκίας. «Θέλουμε μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη Τουρκία, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» είπε αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του.

Παρατήρησε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης σε σχέση με την ένταση των προηγούμενων εβδομάδων, χαρακτηρίζοντας το πολύ ευχάριστο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουμε απομακρυνθεί από ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί να ήταν σχεδιασμένο από τον Ερντογάν, ο κ. Δένδιας είπε: «ευελπιστώ ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδιάσει κάτι τέτοιο». «Στην απευκταία πιθανότητα θερμού επεισοδίου, μπορούμε και μόνοι μας, και παρά το ότι μπορούμε και μόνοι μας, δεν θα είμαστε μόνοι μας» διαμήνυσε.

Πολύ κοντά η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας στην οριοθέτηση της ΑΟΖ

Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε πως οι δύο χώρες είναι κοντά στο να συμφωνήσουν.

Δένδιας από Μαυροβούνιο: Στρατηγικός στόχος η ένταξη των Βαλκανίων σε ΕΕ

Ως προς το αν υπογράψει η Ιταλία τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, είπε πως από την ιταλική πλευρά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που δεν αφορούν την αποδοχή ή μη του έργου και της λογικής του, αλλά κυρίως το σημείο κατάληξής του στην Ιταλία. Έκανε γνωστό πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο EastMed με τον αγωγό TAP στη θάλασσα και υπάρξει μόνο ένα σημείο εισόδου στην Ιταλία.

Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας με ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας είπε πως βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και έκανε αναφορά στην επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Αποτυπώνοντας την εικόνα που αποκόμισε κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική αποστολή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, είπε πως δεν είδε τον Ντόναλντ Τραμπ αντίθετο με τις ελληνικές θέσεις και τόνισε πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι στη φάση των στενότερων που είχαν οι δύο χώρες. 

Τέλος, ο κ. Δένδιας έκανε γνωστό πως συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στις 18 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top