Δένδιας: Στη Χάγη με Τουρκία μόνο για την υφαλοκρηπίδα

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει τουρκική λίμνη η Μεσόγειος»

Μονάχα για την υφαλοκρηπίδα θα μπορούσε η Ελλάδα να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας.

«Πάντοτε έχουμε επιλέξει ανοιχτούς δίαυλους στην Τουρκία. Με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά την υφαλοκρηπίδα που καθώς το δίκαιο των θαλασσών έχει προχωρήσει, έχει και μια διαφορά για την ΑΟΖ. Μπορούμε να συζητήσουμε ευχαριστώς για αυτό. Εάν, όμως, αποφασίσει η Τουρκία να εγείρει στη συζήτηsη το θέμα του σπιτιού της γιαγιάς μου που έχω κληρονομήσει στου Παξούς, ο διάλογος δεν μπορεί να οδηγήσει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Θέμα 104,6 FM.

Δένδιας από Μαυροβούνιο: Στρατηγικός στόχος η ένταξη των Βαλκανίων σε ΕΕ

«Η Ελλάδα δεν είναι κλειστή στη συζήτηση αλλά εξαρτάται πώς το βλέπει η Τουρκία» πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι «ελπίζω πάντα μέσα μου, επειδή πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει άκρη με την Τουρκία και προσπαθώ να διερευνήσω την πιθανότητα αυτή. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Τι είπε για το Oruc Reis

Όσον αφορά το περιστατικό με την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας ο κ. Δένδιας είπε ότι «είναι καλό να κλείσουμε τη σελίδα αυτή».

Εκτός του ελληνικού FIR το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis»

«Υπήρξε μια δυσαναλογία της ενασχόλησης της κοινής γνώμης με το συμβάν. Να μην δίνουμε στην άλλη πλευρά την εντύπωση ότι μπορεί κατά το δοκούν να ανεβάζει το θερμόμετρο. Χρειάζονται ψυχρές, μετρημένες αντιδράσεις ώστε να μην δίνουμε την εντύπωση ότι μπορεί να μας σύρει σε οτιδήποτε», υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει τουρκική λίμνη η Μεσόγειος»

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θέλει την διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε: «Εμείς δεν επιδιώκουμε απομόνωση κανενός. Εμείς επειδιώκουμε να υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που να βλέπουν την πραγματικότητα στην περιοχή, όπως τη βλεπουμε εμείς. Θέλουμε θέλουμε οι χώρες που έχουν λόγο και ασχολούνται με τα θέματα της περιοχής να έχουν πληρη αντίληψη των ελληνικών θέσεων και ότι εμείς είμαστε από την πλευρά της λογικής. Αν το θέλει και τη Τουρκία ουδείς ευτυχέστερος υμών».

«Ακούω τις θεωρίες για γαλάζιες πατρίδες και πράσινα άλογα. Υπάρχει πιθανότητα η ανατολική Μεσόγειος να γίνει τουρκική λιμνη; Όχι. Όταν έχεις ως όπλο τη λογική ελπίζεις πάντοτε ότι η άλλη πλευρά θα το δει έτσι στο τέλος της ημέρας» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

«Μας εξαπάτησε η κυβέρνηση της Τρίπολης»

Απαντώντας στην κριτική εκείνων που λένε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη ο κ. Δένδιας είπε «εάν δεν μπλέκεσαι σε τίποτα, κανείς δεν συνεργάζεται μαζί σου».

«Υπάρχουν τρεις αναγνωρισμένες αρχές στη λιβύη. Η κυβέρνηση της τρίπολης, το κοινοβούλιο και ο λιβικός στρατός. Εμείς μιλήσαμε και με τις τρεις πλευρές. Η κυβέρνηση της Τρίπολης μας εξαπάτησε με τον πιο απαράδεκτο τρόπο. Δεν θα έπρεπε να μιλάμε με τον έναν από τους τρεις και μάλιστα αυτόν που είναι φιλικός προς εμάς;», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top