Σακελλαροπούλου: Με 261 ψήφους η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μητσοτάκης: Η επιλογή Σακελλαροπούλου συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή

Πολιτική ιστορία γράφτηκε σήμερα στη Βουλή.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έγινε η πρώτη γυναίκα, που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, με 261 ψήφους.

Συνολικά, ψήφισαν 294 βουλευτές, με τα «παρών» να είναι 33.

Τρεις γυναίκες που έγραψαν πολιτική ιστορία

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ποιες είναι οι αρμοδιότητές του

Η κυρία Σακελλαροπούλου ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Κινήματος Αλλαγής.

Μητσοτάκης - Σακελλαροπούλου:Το μυστικό τετ-α-τετ που έκρινε τη νέα Πρόεδρο

Το προφίλ της Σακελλαροπούλου: Λάτρης της φύσης, των ταξιδιών και των γατών

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ), ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο Νίκος Συρμαλένιος, ο Κώστας Ζουράρις και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (και οι τέσσερις ΣΥΡΙΖΑ) . Ο πρώην πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής τονίζει πως αν ήταν στη Βουλή θα ψήφιζε υπέρ της κας Σακελλαροπούλου.

Απούσα ήταν και η Κωνσταντίνα Αδάμου από το ΜέΡΑ25, η οποία δεν παρευρέθη για λόγους υγείας, καθώς είναι εγκυμονούσα.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν και οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ωστόσο συμμετείχαν με επιστολική ψήφο, καθώς μετέχουν σε αποστολή της Βουλής.

Σαμαράς: Θα απουσιάζει από την ψηφοφορία για τη Σακελλαροπούλου

Υπενθυμίζεται ότι το ρεκόρ ψήφων για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι οι 279 ψήφοι στον Κάρολο Παπούλια το 2005.

Ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί τις επόμενες ώρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας  για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο

Η ορκωμοσία της νέας προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου 2020, μια ημέρα μετά την λήξη της θητείας του νυν κ. Παυλόπουλου.

Μητσοτάκης: Σπουδαία μέρα για την Ελληνική Δημοκρατία

«Είναι μια σπουδαία μέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, για τη Βουλή, για το Πολίτευμά μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ψηφοφορία.

«Η Βουλή εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κυρία Σακελλαροπούλου, μια σπουδαία προσωπικότητα, μια σπουδαία δικαστικό που ενώνει όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες. Χαίρομαι που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απέδειξε ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε. Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή. Σήμερα άνοιξε ένα νέο παράθυρο, η χώρα μας μπαίνει πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα με μια γυναίκα πρόεδρο, που συμβολίζει αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εύχομαι στην κα Σακελλαροπούλου καλή επιτυχία και στο πλαίσιο του Συντάγματος πιστεύω πως θα συνεργαστούμε αποτελεσματικά προς όφελος της πατρίδας μας».

Ο Παυλόπουλος την κάλεσε για να της ευχηθεί

Αμέσως μετά την εκλογή της ως νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας της μετέφερε τα συγχαρητήριά του για την εκλογή της και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top