Δένδιας: Η Ελλάδα αναμένει να συμμετάσχει στα επόμενα στάδια για τη Λιβύη

Τι δήλωσε μετά το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Θετικά χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αλλά παράλληλα πρόσθεσε ότι η  Ελλάδα εξέφρασε την ενόχλησή της για τη μη συμμετοχή της και ότι αναμένει να συμμετάσχει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο - Ξεκίνησε η κρίσιμη Διάσκεψη

Ο κ. Δένδιας  υπογράμμισε επίσης ότι ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ τον διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, πως τα μνημόνια Σάρατζ με την Τουρκία είναι παράνομα και κενά περιεχομένου.      

Λιβύη: Στο επίκεντρο του αυριανού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ          

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε συγκεκριμένα: 

Το «ευχαριστώ» του Χαφτάρ σε Μητσοτάκη – Δένδια

«Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και να χαρακτηρίσω τα Συμπεράσματα του Βερολίνου,  κατ’ αρχήν σαν ένα θετικό πρώτο βήμα. Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και θετικό, γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Βεβαίως, όμως, είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα. Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια.

Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης γιατί -και κυρίως- δεν συμπεριελήφθησαν στα Συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου -την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ- του Δεκεμβρίου. 

Μία απόφαση που μας δεσμεύει όλους. Και μάλιστα, όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος [της ΕΕ] ο κ. Borrell, με διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και ότι αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου. Βεβαίως όμως, οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top