Τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο - Ξεκίνησε η κρίσιμη Διάσκεψη

Ποιοι συμμετέχουν - Στη Γερμανία Αλ Σαράζ και Χαφτάρ

Με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων θα αρχίσει στις 15:10 (ώρα Ελλάδος) τις εργασίες της στην Καγκελαρία η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία δε θα συμμετέχει η Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γι’ αυτή την εξέλιξη στη Γερμανίδα Καγκελάριο. Παρόλα αυτά, από την Αθήνα σε εξέλιξη είναι μπαράζ επαφών, προκειμένου η χώρα μας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο. Στις 16:00 ώρα Ελλάδος θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο και τον Μάικ Ποπμπέο.  

Η Άνγκελα Μέρκελ ως οικοδέσποινα καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου. Πρώτα υποδέχτηκε τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη είχε  διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Βερολίνο. Αστυνομικοί βρίσκονται σε κάθε σημείο, και πραγματοποιούν ελέγχους με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στα ξενοδοχεία
 

Διέρρευσε το προσχέδιο Διάσκεψης Βερολίνου: Καμία αναφορά στο ψευτομνημόνιo

Απειλεί με βέτο η Ελλάδα αν δεν ακυρωθεί το ψευτομνημόνιο

Η Αθήνα διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η όποια λύση στη Λιβύη προϋποθέτει την κατάργηση των συμφωνιών Άγκυρας - Τρίπολης και τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Απειλεί μάλιστα με βέτο την Ε.Ε., αν κάτι τέτοιο δεν γίνει αποδεκτό.

Την ίδια ώρα, στο προσχέδιο της Διάσκεψης, το οποίο διέρρευσε από το ρωσικό πρακτορείο TASS, δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση των μνημονίων. Αντίθετα, προβλέπεται κατάργηση του πυρός, η ανάγκη ενιαίας κυβέρνησης, κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων, ενώ αναγνωρίζεται ως σημαντικός ο ρόλος των γειτονικών κρατών.

Μητσοτάκης: Βέτο σε λύση στη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με Τουρκία

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τους προέδρους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μισέλ ήταν εκτενής και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019. 

Ακολούθησε η επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Και στην επικοινωνία αυτή - αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές - επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ποιους υποδέχεται πρώτα η Μέρκελ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη. Στις 13:15 η  Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στη Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο  υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.  

Αλ Σαράζ και Χαφτάρ στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σαράζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν. 

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σαράζ και Χαφτάρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στη Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Στη συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top