«Ναι» από Τσίπρα και Γεννηματά σε Σακελλαροπούλου

«Ο Μητσοτάκης προχώρησε σε μία διαδικασία προεδρικών καλλιστείων»

Την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίσημα θα αποκτήσει η Ελλάδα στις 22 Ιανουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η διάδοχος του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ το ίδιο αποφάσισε να κάνει και η Φώφη Γεννηματά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε σφάλμα την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ανανεώσει την θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο χαρακτήρισε πετυχημένο πρόεδρο.

«Αντ' αυτού, προχώρησε συνειδητά σε μία μακρά και εξευτελιστική, για τον θεσμό, διαδικασία προεδρικών καλλιστείων, αποφεύγοντας να ανακοινώσει την οποία επιλογή του για αρκετούς μήνες», δήλωσε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε βέλη κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου σε μία ημέρα με «βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα», λόγω της επανίδρυσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που είχε καταργήσει μετά την ανάληψη των ηνίων της χώρας το καλοκαίρι.

«Ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που διέσυρε επί μήνες το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέγα λάθος που δεν πρότεινε ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον αντιγράψει. Εγώ δεν θα κάνω ό,τι εκείνος το ’15, που μόνος καταψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην πρώην πρόεδρο του ΣτΕ: «Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόταση, η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές του. Και δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους».

Εξάλλου, υπέρ της υποψηφιότητας της κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατόπιν εισήγησης της προέδρου, Φώφης Γεννηματά.

Βγαίνει από την πρώτη ψηφοφορία η Σακελλαροπούλου

Αυτό σημαίνει πως η κυρία Σακελλαροπούλου έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, αφού οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δύναμη 244 βουλευτών.

Σακελλαροπούλου: Πώς θα γίνει η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας

Πριν τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε συζήτηση σε διευρυμένη σύσκεψη του Προεδρείου της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και το κλίμα ήταν θετικό για την κυρία Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, για να τον ρωτήσει εάν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρεις γυναίκες που έγραψαν πολιτική ιστορία

Το προφίλ της Σακελλαροπούλου: Λάτρης της φύσης, των ταξιδιών και των γατών

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος για το αξίωμα.

Άλλωστε, επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα τον Οκτώβριο του 2018 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου είχε προτείνει να γίνει πρόεδρος του ΣτΕ, όπερ και εγένετο.

Πλέον, μένει να φανεί τι στάση θα τηρήσει και το Κίνημα Αλλαγής, με τις πληροφορίες να θέλουν τη Φώφη Γεννηματά να σκέπτεται να στηρίξει και αυτή την πρόταση του πρωθυπουργού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top