Σακελλαροπούλου: Πώς θα γίνει η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση του πρωθυπουργού να είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ).

Όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής από την ημέρα που θα εγγραφεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε ημερήσια διάταξη έως τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας πρέπει να παρέλθουν πέντε ημέρες.

Ποια είναι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας 

Το ίδιο χρονικό διάστημα προβλέπεται και ανάμεσα στις ψηφοφορίες, οι οποίες – βάσει του αναθεωρημένου άρθρου του Συντάγματος – μπορούν να είναι έως πέντε.

Σακελλαροπούλου: Η επιλογή συναίνεσης από Μητσοτάκη και το ρεκόρ… Παπούλια

Στις δύο πρώτες ψηφοφορίες πρέπει να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αν αποβούν αμφότερες άκαρπες, η επόμενη ψηφοφορία «ζητά» πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Εάν ούτε αυτή τελεσφορήσει, τότε για την επόμενη ψηφοφορία απαιτούνται 151 ψήφοι. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ούτε αυτός ο στόχος, προβλέπεται μία πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία, η οποία απαιτεί τη σχετική πλειοψηφία.

Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Σε περίπτωση που στηρίξουν την υποψηφιότητά της κυρίας Σακελλαροπούλου, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, τότε μπορούμε να έχουμε εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία.

Το προφίλ της Σακελλαροπούλου: Λάτρης της φύσης, των ταξιδιών και των γατών

Μάλιστα, εάν συνταχθούν και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, τότε κάλλιστα θα μπορούσε να «απειληθεί» το ρεκόρ των 279 ψήφων του Κάρολου Παπούλια  το 2005.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν στηρίξει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, η κυρία Σακελλαροπούλου θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 151 ψήφοι (η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 158 βουλευτές).

Δικαστές ΣτΕ: Ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια για τη Σακελλαροπούλου

Σε ανακοίνωσή τους οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συνεχάρησαν την κυρία Σακελλαροπούλου, δηλώνοντας συγκινημένοι και υπερήφανοι που θα γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας συγχαίρουμε την Πρόεδρό μας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την υποψηφιότητά της στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα, στο οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθεί με επιτυχία, όπως και προηγούμενα μέλη του Δικαστήριου που κλήθηκαν να υπηρετήσουν σε κορυφαίες πολιτειακές θέσεις. Ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνια αισθανόμαστε για το γεγονός ότι η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από το Δικαστήριο, του οποίου αποτελεί ένα ιδιαίτερα εκλεκτό και αγαπητό μέλος», αναφέρει η ανακοίνωση των δικαστών..

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top