Μητσοτάκης: «Γελοία η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη-Δείτε τον χάρτη!»

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός στο think tank Atlantic Council

«Γελοία» χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Atlantic Council στις ΗΠΑ.

«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε: «Έχουμε τις διαφορές μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε ανοικτοί για διαπραγματεύσεις και πολιτικό διάλογο».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)» και πρόσθεσε: «Δήλωσα πως αν η Τουρκία συμφωνεί γι’ αυτό μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο». Αναφερθείς στην Κύπρο, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες του ΟΗΕ.

Ο Κ. Μητσοτάκης στο Atlantic Council με τον αντιπρόεδρο Damon Wilson-Φωτογραφία: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

«Το 3,5% πλεόνασμα ήταν χρήσιμο σε άλλη εποχή-Θα πρέπει να αλλάξει το 2021»

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα αφορά σε άλλη εποχή. Ήταν χρήσιμο εργαλείο όταν οι δανειστές δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει από το 2021. Ξεκινάμε τη συζήτηση με θεσμούς. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων».

«Σύντομα θα έχουμε νέα για επενδύσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνησή του δουλεύει «σκληρά» για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Ψάχνουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω σύντομα θα έχουμε νέα». Επανέλαβε πως θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις «όχι επειδή μας πιέζει το ΔΝΤ αλλά επειδή της πιστεύουμε»

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις καλύτερες από ποτέ»

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «καλύτερες από ποτέ» και πρόσθεσε: «Θέλουμε συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να πει πως η Ελλάδα ήταν μια αντι-αμερικανική χώρα την δεκαετία του '70, αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για στροφή 180 μοιρών σχετικά με την στάση της απέναντι στις ΗΠΑ η οποία τελικά δεν εμβάθυνε τις σχέσεις των δύο χωρών. «Το κόμμα του οποίου είμαι περήφανος να ηγούμαι εργάζεται για την σχέση αυτή» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την δεκαετία του '50, μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν, πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο. βλέπεις πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος». Επεσήμανε μάλιστα πως η συμφωνία για τον EastMed είναι μια ορόσημο και δίνει νέα σημασία στον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή».

Η Συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν υποστήριξα τη συμφωνία των Πρεσπών για συγκεκριμένους λόγους. Δήλωσα όμως πως αν κυρωθεί δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε. Παρακολουθούμε εφαρμογή, έχουμε θέματα που προσπαθούμε να λύσουμε και θέλουμε να προστατεύσουμε το brand της Μακεδονίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να προστατευτεί η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ευρωπαϊκή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, είπε πως «δεν θέλουμε να τους κλείσουμε την πόρτα της ΕΕ, αλλά ειδικά για την Αλβανία υπάρχουν προϋποθέσεις να σεβαστεί την ελληνική μειονότητα». 

Έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα: «Το μήνυμα είναι πως σε υποστηρίζουμε αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας δεν προστατεύονται» και πρόσθεσε ότι: «Όταν έγινε ο σεισμός πρόσφατα στην Αλβανία ήμασταν οι πρώτοι που σπεύσαμε να βοηθήσουμε. Είμαστε η μεγαλύτερη και πιο παλιά οικονομία στην περιοχή. Για δέκα χρόνια είχαμε προβλήματα αλλά επανακάμπτουμε. Οι προηγούμενοι ηγέτες κοιτούσαν μόνο πώς θα αξιοποιήσουμε οικονομικά πακέτα αλλά αφήνουμε αυτές τις ημέρες πίσω».

Για τη δολοφονία Σολεϊμανί

Για την ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την δολοφονία Σολεϊμανί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι: «Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας σε δύσκολες στιγμές. Μια απόφαση πάρθηκε σε δύσκολες συνθήκες και την υποστηρίζουμε. Υπάρχουν ανησυχίες για αύξηση της έντασης και πρέπει να γίνουν ενέργειες για να μειωθεί η ένταση. Έχουμε δεσμούς με τον αραβικό κόσμο αλλά δεν ξεχνάμε τους συμμάχους μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

«Το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα»

Μεγάλο μέρος αφιέρωσε ο Κ. Μητσοτάκης για το προσφυγικό. Όπως είπε «το ζήτημα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. Αν δεν δράσει η ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να κοπεί στα δύο η Ευρώπη». Είπε πως ανυπομονεί να παρουσιάσει η νέα ηγεσία της Κομισιόν το σχέδιό της για το πώς θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας.

«Είναι άδικο να αφήνουμε το πρόβλημα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος κι εδώ η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν τα πήγε πολύ καλά» πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχουμε αλλάξει και κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια και την νομοθεσία για το άσυλο. Για τους ανθρώπους των οποίων οι αιτήσεις δεν εγκρίνονται, πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, με βάση την συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ. Τα νησιά μας δέχονται πιέσεις κι εμείς χτίζουμε υποδομές στα νησιά για την αντιμετώπιση της κατάστασης».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top