Στράτευση στα 18 και αύξηση θητείας προτείνει ο Χαρακόπουλος

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν νέα εξοπλιστικά προγράμματα»

Αύξηση στρατιωτικής θητείας

Τα σενάρια αύξησης της στρατιωτικής θητείας έρχονται ξανά στην επικαιρότητα. Υπό το βάρος της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού, η νέα πολιτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων φέρεται να εξετάζει το σενάριο αύξησης της θητείας στον Στρατό Ξηράς από εννέα σε 12 μήνες, ώστε να εναρμονιστεί με την αντίστοιχη σε Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό.

Στρατός Ξηράς: Αλλάζουν οι μήνες κατάταξης από το 2020!

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη η επιλεκτική στράτευση στα 18 με κίνητρο τη μειωμένη θητεία (π.χ. εννέα ή λιγότερων μηνών) και η εθελοντική στράτευση γυναικών με κίνητρο τη μοριοδότησή τους σε μελλοντικούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Οι προτάσεις για αύξηση της θητείας και στράτευση στα 18 με παράλληλη κατοχύρωση θέσης στα ΑΕΙ περιέχονται και σε πρόσφατη μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ιανουάριος 2019).

Την αύξηση της στρατιωτική θητείας έβαλε στο τραπέζι και ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν νέα εξοπλιστικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της κατάστασης στην περιοχή μας.

Μάξιμος Χαρακόπουλος

«Η κυβέρνηση ορθώς, αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων τοποθετούνται με σύνεση στην παρούσα συγκυρία και αυτό είναι θετικό γιατί χρειάζεται εθνική ενότητα, αρραγές μέτωπο, σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό είναι το πρώτο που χρειάζεται, ο ακρογωνιαίος λίθος για να αντιμετωπίσεις την τουρκική προκλητικότητα. Η κυβέρνηση πολιτεύεται με σύνεση και αποφασιστικότητα» ανέφερε, μιλώντας στη «Θεσσαλία Τηλεόραση».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η χώρα μας λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και απέναντι στο δίκαιο της ισχύος που επιδεικνύουν οι Τούρκοι με τις προκλητικές αυτές συμπεριφορές προτάσσει την ισχύ του δικαίου, αξιοποιεί τις συμμαχίες της και προσπαθεί συνταυτισμένη με αυτές τις συμμαχίες να σταθεί απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων».

Αύξηση στρατιωτικής θητείας

Σύμφωνα με τον ίδιο «από εκεί και πέρα αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, χρειάζεται εγρήγορση και διπλωματική, αλλά εγώ τολμώ να πω και κάτι που έχει πολιτικό κόστος. Μειώνεται ο πληθυσμός και γηράσκει».

«Άρα, πέρα από τη συνολική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που χρειάζονται μέτρα, και η κυβέρνηση κινείται προς αυτό και είναι πολύ σημαντικό –στον νέο προϋπολογισμό υπάρχει το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε ελληνόπουλο που θα γεννιέται- οφείλουμε να βάλουμε στο τραπέζι καθαρά το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας» είπε χαρακτηριστικά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top