Διπλωματικό τείχος της Ελλάδας: Όλες οι κινήσεις απέναντι στην Τουρκία

Οι ενέργειες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών

Διπλωματικό τείχος στα παράνομα σχέδια της Τουρκίας στο Αιγαίο ορθώνει η κυβέρνηση.  Η Αθήνα δεν θα επιτρέψει τουρκικά πλοία να αλωνίζουν στην  Κρήτη. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει ξεκάθαρα προς την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Με δύο επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας προειδοποιεί ότι οι τουρκικές ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την Ειρήνη και κλιμακώνουν την ένταση.

«Μην επικυρώσετε τη συμφωνία»: Οι δύο επιστολές της Αθήνας σε ΟΗΕ

O Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες  τους και πως η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί και ξέρει τι να κάνει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα…

Ο Πρωθυπουργός συνάντησε τον Αμερικανό πρέσβη  την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί  ανακοίνωναν έναν γερό χαστούκι στην Άγκυρα: Απαγόρευσαν την πώληση αεροσκαφών  F-35  με ομόφωνη απόφαση Γερουσίας και Bουλής, ενώ το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα είναι τριήμερο (6,7 και 8 Ιανουαρίου).

Οι τουρκικές προκλήσεις στη συνάντηση Μητσοτάκη - Πάιατ

Στο Υπουργείο Εξωτερικών  ο Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τα κόμματα για το αίτημα στον Γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθεί και να μην δημοσιευθεί από τις υπηρεσίες του οργανισμού η τουρκολιβυκή συμφωνία και προς το συμβούλιο ασφαλείας να  την καταδικάσει και να καλέσει Τουρκία  και  Λιβύη να απόσχουν από παραβιάσεις  της ελληνικής κυριαρχίας.

Δένδιας: Εθνική σύμπνοια και ομόνοια στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα χειρίζεται το πρόβλημα μα ψυχραιμια και σοβαρότητα. Στις δύο ώρες που διήρκεσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπήρξε αρραγές εθνικό μέτωπο χωρίς τις διχοτομήσεις του παρελθόντος.

«Θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας» προειδοποίησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Σέρβο ομόλογο του. Τόνισε επίσης ότι  αυτό το μνημόνιο Τουργκίας Λιβύης  δεν υπάρχει Ρόδος και Κρήτη στο χάρτη, υπάρχουν μόνο οι σκέψεις της Τουρκίας πώς εννοεί εκείνη τις αυτοκρατορικές της φαντασιώσεις.

Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ,  θα ζητήσει ρητή καταδίκη της Τουρκίας από τους ηγέτες της συνόδου Κορυφής και θα επιδιώξει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο Μακρόν και την καγκελάριο Μέρκελ.

Βαρβιτσιώτης: Καταδικαστικό για Τουρκία το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής

Στο σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συμπεριελήφθη αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά- όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε και τόνισε πως η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας, για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top