Ευρωπαϊκή «ασπίδα» από Κομισιόν κατά της Τουρκίας

Συνεδριάζει το μεσημέρι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Ο Νίκος Δένδιας

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας θα ενημερώσει τα κόμματα ο Νίκος Δένδιας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο συνεδριάζει στις 13.30.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας - Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Δένδιας

Επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το μνημόνιο Λιβύης - Τουρκίας

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, εφόσον κριθεί σκόπιμο.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Παράλληλα, κορυφώνονται οι κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλευρό της Αθήνας στο χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με ξεκάθαρο τρόπο στάθηκαν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Κύπρος.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιόσεπ Μπόρελ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί «σοβαρή ανησυχία».

Ηχηρή ήταν η απάντηση και της Κομισιόν, με την Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν να απαντά σε σχετική ερώτηση του  γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη: «Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία».

Xθες το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε δύο επιστολές, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού αντίστοιχα, την οποία τον Δεκέμβριο έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top