Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας

Μετά την πρόκληση της Άγκυρας με τους χάρτες

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μετά την πρόκληση της Άγκυρας που εξαφανίζει από τον χάρτη Ρόδο, Καστελόριζο και Κρήτη. 

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη Λιβύη για να νομιμοποιήσει τις επεκτατικές επιδιώξεις της . Οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα και για να ...αποκτήσουν, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, υπέγραψαν μνημόνιο ξεγράφοντας τα νησιά,  απ΄΄ο τα νότια της Ιεράπετρας έως Δυτικά της Ρόδου.

Νίκος Δένδιας: Κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για εξηγήσεις 

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πυρετό διαβουλεύσεων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Μακρόν και ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ την Τρίτη στο Λονδίνο. Εκεί στο περιθώριο δεν αποκλείεται πάντως να συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Ερντογάν ο οποίος προκαλεί με τις δηλώσεις του και τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο Ερντoγάν υποστήριξε σε «παραληρηματικό» τόνο, απέυθυνόμενος προς τον Μακρόν!  

«Με αυτή τη συμφωνία η Τουρκία και η Λιβύη έφθασαν στο σημείο να συνεργαστούν στη Μεσόγειο. Εσένα δεν σε κοιτάει κανείς (Μακρόν). Είσαι τόσο αδέξιος. Τα όσα είπες ταιριάζουν σε εκίνους που έχουν περάσει εγκεφαλικό όπως εσύ».  

Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε κατόπιν των δηλώσεων αυτών τον τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις.

Μετά τη νέα τουρκική πρόκληση ο Νίκος Δένδιας κινητοποίησε αμέσως τους Υπουργούς Εξωτερικών Αιγύπτου και Κυπρου. Αντέδρασαν και οι δύο με ανακοινώσεις. 

Δένδιας προς πρέσβη Λιβύης για την ΑΟΖ: Εξηγήσεις ή απέλαση!

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

To Κάιρο αμφισβητεί τη δυνατότητα του Λίβυου πρωθυπουργού να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες και διαμηνύει: "Δεν μπορεί να αποφασίζει ο Λίβυος πρωθυπουργός".  

Η  Λευκωσία  μιλά ευθέως για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. 

ΜΑΖΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ

 «Υπάρχουν σαφή και συγκεκριμένα ένδικα μέσα και προηγουμένως συγκεκριμένους διπλωματικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν» σχολιάζει στο Star o Iωάννης Μάζης,  Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Πολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ. 

ΣΥΡΙΖΑ: ΗΤΑΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ; 

Στο εσωτερικό της χώρας , ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση . Ας μας πει κάποιος από την Κυβέρνηση:  Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν τον Σεπτέμβριο ήταν επιτυχημένη;» ερωτά μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της.   


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top