Οι έξι στόχοι της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ

Ο Μητσοτάκης στον ΣΕΠΕ

Ως κεντρική επιλογή της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μιλώντας στο συνέδριο Digital Economy Forum που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας).

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους έξι κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, επισημαίνοντας ότι το κόστος των δεδομένων στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλό και ζητώντας από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να ρίξουν τις τιμές.

Μητσοτάκης: Είστε αδιάβαστος και στα συνταγματικά κύριε Τσίπρα!

Παράλληλα, είπε πως θα δημιουργηθεί η πλατφόρμα gov.gr, η οποία θα αποτελεί την εικόνα και το πρόσωπο της Δημόσιας Διοίκησης στις σχέσεις με τους πολίτες, και πως θα εκδίδεται ένας ενιαίος αιρθμός με τη γέννηση κάθε παιδιού, που θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.

Ο υπερυπολογιστής του Δημοσίου που θα ενοποιήσει όλα τα συστήματα

Οι έξι κεντρικοί στόχοι της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

1. Ίδρυση πλατφόρμας gov.gr ως μοναδικής πύλης πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο και τις υπηρεσίες του. Είπε ότι στην αρχή θα συγκεντρωθούν δημόσιες υπηρεσίες που ήδη παρέχουν ψηφιακά υπηρεσίες προσθέτοντας δύο από τις πιο διαδεδομένες πράξεις, την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι σταδιακά θα εντάσσονται όλο και πιο νέα στοιχεία.

2. Η έννοια της προσωπικής ταυτοποίησης με τις ταυτότητες νέου τύπου στο πρότυπο της Εσθονίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα είναι έγχρωμες και θα δίνουν τη δυνατότητα ψηφιακών υπογραφών ενώ περιλαμβάνεται και η χρήση ενός ενιαίου αριθμού για τις συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο.

3. Απλοποίηση των διαδικασιών και ολοκλήρωση του ομώνυμου εθνικού προγράμματος. Το δημόσιο δεν θα ζητά ξανά δεδομένα που έχουν δοθεί.

4. Πρόσβαση στις νέες τηλεπικοινωνίες. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε εδώ ότι το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό και τόνισε πως «είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω, καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις».

5. Καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για το ανθρώπινο δυναμικό. Επ’αυτού αναφέρθηκε στο χάσμα δεξιοτήτων που υπάρχει στην αγορά εργασίας παρότι η χώρα έχει, όπως είπε, απαγορευτικά μεγάλη ανεργία. Μίλησε για έλλειμμα προσωπικού για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και είπε ότι λύση είναι ο ανάλογος προσανατολισμός της εκπαίδευσης και ένα ευρύ σχέδιο επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Πρόσθεσε ότι 400.000 νέοι έφυγαν στο εξωτερικό λόγω της απαγορευτικής φορολογίας και του ασφαλιστικού που συνέδεε τις εισφορές με το εισόδημά τους. «Αυτά αλλάζουν ήδη και σε συνδυασμό με τη γενικότερη αισιοδοξία πιστεύω ότι ένα σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού θα ξανακάνει το βήμα να επιστρέψει στην πατρίδα», συμπλήρωσε.

6. Η αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top