Μητσοτάκης: Είστε αδιάβαστος και στα συνταγματικά κύριε Τσίπρα!

«Τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ τις απέρριψε ο ελληνικός λαός»

«Κύριε Τσίπρα τις προτάσεις δεν τις απορρίπτει σήμερα η Κ.Ο. της ΝΔ, της απέρριψε ο λαός στις εκλογές», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στον ίδιο και την κυβέρνηση, στην ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Ήταν αντικείμενο των εκλογών και η συνταγματική αναθεώρηση, κύριε Τσίπρα και αν είχατε το θάρρος να προσυπογράψετε μια συνταγματική αναθεώρηση με πολύ περισσότερες διατάξεις. Θα αργήσουμε πολύ κ. Τσίπρα να έχουμε άλλη αναθεωρητική διαδικασία. Η επόμενη αναθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο αν παρέλθει μια δεκαετία. Από αύριο η χώρα θα έχει νέο Σύνταγμα, του 2019. Θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά θα είναι και προϊόν διακομματικής συναίνεσης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας σε ΝΔ: Θέλετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας «κηπουρό» του κόμματος

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι η ομιλία του «ήταν εκτός κλίματος, σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή» και πρόσθεσε: «Όπως είχαμε δεσμευτεί, προσεγγίσαμε τη συνταγματική αναθέωρηση με διαφορετικό τρόπο από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε στο φυσικό της χώρο, στη Βουλή, και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιό της. Το Κοινοβούλιο εργάστηκε παραγωγικά σε προσδιορισμένο χρονο. Γιατί έμεινε αδρανές για 31 μήνες, κ. Τσίπρα; Η πλειοψηφία δεν αγνόησε τη θέση της μειοψηφίας. Το κοινοβούλιο εξέτασε τις διατάξεις που έφτασαν σε αυτό απο την απελθούσα Βουλή».

«Η πρότασή σας δε συμπεριέλαβε λέξη  για τη δημόσια διοίκηση, λέξη για τη εκπαίδευση, λέξη για τη δικαιοσύνη, λέξη για το περιβάλλον Εσείς, ο φίλος του περιβάλλοντος, κρίνατε πως δεν ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, με φόντο την κλιματική αλλαγή», σημείωσε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Τι είπε για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και προνόμια βουλευτών

Αναφορικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έκανε λόγο για «τομή» και τόνισε: «Είναι μια δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών του. Θεωρούμε πως αυτό το άρθρο συνιστά το εργαλείο για την καταπολέμηση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας».

Για την περιστολή των προνομίων των βουλευτών, είπε: «Μπαίνουν συγκεκριμένοι περιορισμοί ως προς τη βουλευτική ασυλία, ενώ καταργείται η αποσβεστική διάταξη για την ευθύνη των υπουργών. Ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάθε πολίτη. Ας χειροκροτήσουμε επιτέλους ότι το άρθρο 86 αλλάζει με τη διακομματική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων».

«Είστε αδιάβαστος και στα συνταγματικά κύριε Τσίπρα!»

«Μετά το 2001 λειτουργούσε ως προνόμιο για την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να οδηγεί τη χώρα της εκλογές. Δεν αναθεωρούμε το άρθρο που περιγράφει το πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αποσυνδέουμε την εκλογή του από τη διαδικασία διάλυσης της Βουλής. Θα ισχύσει η υφιστάμενη διάταξη που αναζητεί σε μεγάλες συνθέσεις και προκρίνει την απλή πλειοψηφία. Εσείς κύριε Τσίπρα ήσαστε εκείνος που προβήκατε την ωμή καταστρατήγηση του Συντάγματος το 2014. Ακόμα κι εσάς να προτείναμε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αρνιόσαστε. Τόσο πολύ θέλατε να χρησιμοποιήσετε τη διάταξη του Συντάγματος, για να διαλύσετε τη Βουλή», είπε ο κ. Μητσοτάκης για την εκλογή του ΠτΔ.

«Και σε αυτό πάλι αδιάβαστος είστε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη με την ψήφο 153 βουλευτών, κύριε Τσίπρα! Εσείς προτείνετε μια έωλη πρόταση, γιατί δεν φροντίσατε να ζητήσετε την αναθεώρηση του άρθρου 30. Εσείς προκρίνατε ο πρόεδρος να ισοδυναμεί με κομματικό πρόσωπο, με λιγότερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα περί «κομματάρχη» Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αναφορές του κ. Τσίπρας στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο.

Όσον αφορά την ψήφο των απόδημων, είπε: «Πρόθεση της ΝΔ ήταν η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό. Φανήκαμε ευέλικτοι, κάναμε υποχωρήσεις και κάναμε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα, ζητώντας την ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία (200 ψήφων) μιας σημαντικής τομής. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη τον παγκόσμιο Ελληνισμό, τα παιδιά που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και τους μεγαλύτερους. Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε το πρώτο βήμα και το βήμα αυτό θα γίνει άλμα. Μετά τη σχετική προσθήκη στο άρθρο 54, η ΝΔ θα προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ας είναι μονάχα αυτό το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές αυτής της αίθουσας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top