Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Να μιλάτε πιο υπεύθυνα και πιο ειλικρινά

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί ως εργαλείο το μεταναστευτικό

«Είναι ώρα για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για περισσότερο ειλικρινή διάλογο» διαμήνυσε σχετικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα,  κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΕΛΚ 


Είχαν προηγηθεί νέες προκλητικές δηλώσεις από πλευράς τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, στις οποίες έδωσε σκληρή απάντηση το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.   

Σκληρή απάντηση σε Τουρκία: Δε δεχόμαστε μαθήματα από κανένα

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε επίσης την 'Αγκυρα ότι χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο για διεθνή πίεση και τόνισε πως πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται σε αυτό το ζήτημα. «Η πρόσφατη σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που περνούν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτικό ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται ως εργαλείο για διεθνή πίεση» τόνισε. 

Διεθνοποιεί το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης

Για το ίδιο θέμα ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να εκπληρώσει το μερίδιο της από τη Συμφωνία.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΤΑΙ     

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στην Ευρώπη για την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού, με τη δημιουργία κοινού πλαισίου ασύλου και προστασίας των εξωτερικών συνόρων. «Πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα μας, πρέπει να υπάρξει περισσότερος επιμερισμός και την ίδια ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ριζική αιτία του προβλήματος, που είναι η πόλεμος καθώς και η φτώχεια σε σημαντικά μέρη του κόσμου» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να προσποιείται ότι το μεταναστευτικό ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα». Όπως συμπλήρωσε ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι «τώρα θλιβερά ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».  

"ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΝΙΚΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ  ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΡΑ" 

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι  το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «προβληματικό» κράτος- μέλος για τα προβλήματα της Ευρώπης. «Είναι ένα κράτος με αυτοπεποίθηση, με μια σταθερή κεντροδεξιά κυβέρνηση, έτοιμη να αγκαλιάσει τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Έχουμε νικήσει τους λαϊκιστές, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά. Έχουμε εκριζώσει την άκρα δεξιά, δεν είναι πλέον στο Κοινοβούλιο» υπογράμμισε στην ομιλία του. 

ΤΟ ΕΛΚ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ   

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή,  ζητώντας το ΕΛΚ να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για τη λήψη υπεύθυνων περιβαλλοντικών πολιτικών. «Εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε επιτυχείς κλιματικές πολιτικές πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χαμένοι από τη μετάβαση θα πρέπει να προστατευτούν» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση της  Ελλάδας να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top