Στην Άγκυρα ο Κουμουτσάκος – Τι θα συζητήσει για το μεταναστευτικό

«Εάν ελεγχθούν καλά οι ροές, μπορούμε όλοι να κερδίσουμε»

O Γιώργος Κουμουτσάκος

Την Άγκυρα επισκέπτεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016.

«Δεν πάμε ως αιτούντες. Πάμε ως μία χώρα, που πορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία, ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη. Διότι, όταν έρχονται στα παράλιά της και περνάνε εδώ, αυτός είναι παράγων προσέλκυσης και άλλων μεταναστευτικών ρευμάτων και στην ίδια την Τουρκία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το ταξίδι του στην Τουρκία, κατά την παρουσίαση των εξελίξεων στο ζήτημα της μεταναστευτικής πρόκλησης στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Εάν ελεγχθούν καλά οι ροές, αποτελεσματικά, όλοι μπορεί να κερδίσουμε. Όμως είναι θέμα βούλησης της ίδιας της 'Αγκυρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, διαύλους επικοινωνίας να διασφαλίσουμε, σύστημα συνεργασίας να διαμορφώσουμε, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, είναι η διμερής διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας», πρόσθεσε.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή της Βουλής για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης οι πληθυσμοί είναι επικίνδυνα μεγαλύτεροι από τους προβλεπόμενους και την ίδια ώρα οι αιτήσεις για άσυλο που εκκρεμούν για να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές φθάνουν τις 75.000. 

Παραλάβαμε, είπε στη συνέχεια, και μια συγκεκριμένη κουλτούρα απέναντι στο ζήτημα, μία πολιτική αντίληψη του «μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν», είπε και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν ειπώθηκε από τη ΝΔ ότι αυτή η πολιτική κουλτούρα ήταν η αιτία. Οι αιτίες είναι έξω από τη χώρα, αλλά σε αυτές τις αιτίες είναι άλλο να ακολουθείς πολιτικές απώθησης και άλλο πολιτικές προσέλκυσης».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top