Αποκαλύψεις Τσίπρα στα Σκόπια για το παρασκήνιο της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ζήτησε να ανάψει "πράσινο φως" η ΕΕ στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας

Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της Συμφωνίας των Πρεσπών έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Βόρεια Μακεδονία, όπου ο  Ζόραν Ζάεφ τον υποδέχτηκε με αγκαλιές και φιλιά.

Οι φωτογραφίες στο γραφείο του Ζόραν Ζάεφ στάθηκαν η αφορμή για να θυμηθούν τα παλιά. 

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΙΧΑΜΕ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ

Αποκαλύψεις για τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής  χώρας. «Μια βδομάδα σχεδόν πριν γίνει το τηλεφώνημα από την πλευρά του Ζόραν που καταλήξαμε με κάποιες επιμέρους διορθώσεις... Μια βδομάδα πριν είχαμε σηκώσει τα μολύβια και είχα κι εγώ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δε θα υπάρξει συμφωνία», αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός. 

"ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ" 

Την ανάγκη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια η  Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ημερίδα του Economist στα Σκόπια με θέμα "Τα επόμενα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πώς διαμορφώνεται το βαλκανικό τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών".    

Στην ημερίδα του Economist συμμετείχαν επίσης ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και ο πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς,

«Είναι σαφές ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα για την υλοποίηση της Συμφωνίας, αλλά παραμένουν και άλλα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  Όπως σημείωσε,  αυτά έχουν να κάνουν «ειδικά σε σχέση με τα αρχαία ελληνικά πολιτιστικά σύμβολα, την εφαρμογή της Συμφωνίας που επετεύχθη τον Ιούνιο για τα σχολικά βιβλία από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και την πρόοδο της επιτροπής για τα εμπορικά σήματα».

«΄Ολοι μας αισθανθήκαμε ότι γράφαμε ιστορία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την  υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο κ. Τσίπρας ο οποίος πρόσθεσε:   

«Είναι ίσως αντιφατικό, αλλά η Συμφωνία αυτή - με όλους τους όρους και τα πολύπλοκα άρθρα της - επέτρεψε και επιτρέπει και σήμερα στις διμερείς μας σχέσεις να απελευθερωθούν και να αποκτήσουν μια μοναδική δυναμική».  

«Ασφαλώς, η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ μας» διευκρίνισε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέφερε και ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη αυτήν την δυναμική για συνεργασία που η ίδια η Συμφωνία δημιούργησε, μεταξύ δύο γειτονικών κρατών».

Ο  κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμη καμπή για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις τη Συμφωνία των Πρεσπών και χαρακτήρισε  μείζον ζήτημα αξιοπιστίας για την ΕΕ το να δώσει "πράσινο φως" στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας. 

«Η ΕΕ οφείλει να αποδράσει από την εσωστρέφειά της και να δώσει το μήνυμα ότι αποτελεί όντως μιας ισχυρή παγκόσμια δύναμη που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της, που μπορεί να αρχίσει να κλείνει -οριστικά πια - τις πληγές που άφησε πίσω του ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία» τόνισε. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top