Την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο της UNESCO θέλει ο Μητσοτάκης

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει το 2014

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco επαναφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει το 2014 από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και τη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη, ωστόσο έκτοτε το θέμα «πάγωσε», μέχρι το καλοκαίρι του 2019, όταν το συγκεκριμένο ζήτημα ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια.

Μενδώνη από τον τύμβο της Αμφίπολης: «Σπάνιο μνημείο που θα το αναδείξουμε»

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό υπολογίζεται τον Φεβρουάριο 2021, να κατατεθεί στην UNESCO ο τελικός φάκελος, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό.

Περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ήπειρο

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι η μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα έργο που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, πρακτική που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ ως η ενδεικνυόμενη ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στη συνέχεια τη Βίτσα, απ’ όπου και θα υποστηρίξει το αίτημα για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO.

Στη συνέχεια, θέλοντας να τονίσει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στον πρωτογενή τομέα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το αγροκτημα της Ιεράς Μονής Βελλά Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης. Στόχος η ανάδειξη της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με τίτλο «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», που εντάσσει τη Δωδώνη με ακόμη τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικοί χώροι Δωδώνης, Νικόπολης, Κασσώπης, Αμβρακίας και Γιτάνων) στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα αρχαία μνημεία υπό έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης, η πόλη των Ιωαννίνων, όπου, στις 8:00 το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Μωυσή Ελισάφ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top