Παναγιωτόπουλος σε Τουρκία: Θα απαντήσουμε αν γίνει έρευνα σε Καστελλόριζο

Νέα πρόκληση από Ακάρ: Δε θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι και το ‘74

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εστιάζοντας στις κινήσεις επιθετικότητας της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Θα πρέπει να αποφεύογονται οι εμπρηστικές δηλώσεις από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους και να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες διεθνούς δικαίου, με στόχο το αμοιβαίο κέρδος», δήλωσε o υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Θέμα 104,6 FM.

«Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελλόριζο», ξεκαθάρισε. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε τις παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών ως «πράξεις κατεδάφισης εμπιστοσύνης», την ώρα που από πλευράς Ελλάδας γίνονται προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σχετικά με τις γεωτρήσεις που διενεργούνται από την Αγκυρα, δήλωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα μίλησε για την δημιουργία ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη στρατιωτική θητεία, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πλάνο για να αυξηθεί, παρά τα α σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει.

Νέα πρόκληση από Ακάρ: Δε θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι και το ‘74

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρα, εκτόξευε -εμμέσως πλην σαφώς- απειλές πολέμου.

«Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικές. Δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια αποδυνάμωσης ή διαστρέβλωσης του καθεστώτος των εγγυήσεων, που διατηρεί η Τουρκία, με τη χρήση διαφορετικών εκφράσεων ή ορισμών. Είναι μάταιη αυτή η προσπάθεια. Η Τουρκία, η Τουρκική Δημοκρατία είναι ο εγγυητής της ΤΔΒΚ στο νησί και, όπως χθες, έτσι και σήμερα θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στη διάρκεια δεξίωσης για την 43η επέτειο από την εγκαθίδρυση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο.

«Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τον ίδιο τρόπο που σκέφτηκαν πριν από 45 χρόνια, με τον ίδιο τρόπο που υλοποίησαν τα σχέδιά τους, με τον ίδιο τρόπο που αισθάνθηκαν, αρνούμενοι να αποδεχτούν τον πόνο των αδελφών μας στην Κύπρο και να μείνουν σιωπηλοί στις αδικίες και γι’ αυτό εκτέλεσαν την Ειρηνευτική Επιχείρηση, έτσι και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα, με τις ίδιες σκέψεις συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις με κάθε λεπτομέρεια, καθώς και τον πόνο των αδελφών μας στην Κύπρο, να συμπάσχουμε μαζί τους στα προβλήματα και στα ζητήματά τους», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top