Τι αλλάζει σε δήμους και περιφέρειες με τον Κλεισθένη

Αλλάζει η κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Θυρεός Δήμου Αθηναίων

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο κυβερνησιμότητας σε δήμους και περιφέρειες φέρνει ο «Κλεισθένης», προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα διοίκησης, που έχουν προκύψει, λόγω της απλής αναλογικής.

Οι διατάξεις βρίσκονται στο διυπουργικό νομοσχέδιο, που τέθηκε το βράδυ της Τρίτης σε δημόσια διαβούλευση (www.opengov.gr) και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Οι αλλαγές δίνουν τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συμπράξουν, υπό την προϋπόθεση ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα.

Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ως ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης για να καταστεί εφικτή η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές.

Ορίζεται, επίσης, ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα, εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Εξάλλου, ο «Κλεισθένης» μειώνει τη θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε ένα έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά την πάροδο έξι μηνών από τον ορισμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του υπουργείου Εσωτερικών από το βήμα της Βουλής, προανήγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες καθώς και την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου για την παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο της κατοικίας τους.

Ρύθμιση για διοριστέους της 3Κ/2018

Για όσους περιλαμβάνονται στους τελικούς πίνακες διοριστέων της προκήρυξης 3Κ/2018 για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων και μεταγενέστερων προκηρύξεων, ορίζεται ότι απαιτείται τα προσόντα διορισμού να συντρέχουν κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Η διάταξη αυτή κρίθηκε σκόπιμη διότι για αρκετές περιπτώσεις διοριστέων της εν λόγω προκήρυξης ορισμένα προσόντα διορισμού που ίσχυαν κατά την υποβολή των αιτήσεων μέχρι τον τελικό διορισμό είχαν παύσει -π.χ. ανήλικα τέκνα που στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top