ΗΠΑ: Ο Αποστολάκης ανέδειξε τον πολυδιάστατο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων

Μετέφερε ανησυχίες για τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της Τουρκίας

Τον πολυδιάστατο ρόλο των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, που αναδεικνύει τη χώρα μας σε κέντρο γεωπολιτικής συνεργασίας και πυλώνα σταθερότητας, ανέλυσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο «United States Institute of Peace» στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο 8ο ετήσιο συνέδριο «EU Defense Policy Forum 2019», εξέφρασε την ανησυχία του για τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της Τουρκίας, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την Άγκυρα «να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Ανησυχίες για τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της Τουρκίας

Περιγράφοντας μια ανησυχητική δυναμική που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γύρω από τις εξαγγελίες της Άγκυρας για την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Πρέπει να εκφράσω τις ανησυχίες μου για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας, που εκφράζεται μέσω αβάσιμων κατηγοριών που παραβλέπουν την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα μας. Επομένως, όλοι πρέπει να ανησυχούμε συνεχώς για την προοπτική ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί να έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις», επισήμανε

Αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο κ. Αποστολάκης είπε ότι συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του, προκειμένου να συζητήσει την προώθηση των υπαρχόντων ΜΟΕ με στόχο τη μείωση της έντασης. Όπως εξήγησε, η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ισχυόντων συνθηκών αποτελεί σταθερή πολιτική της Ελλάδας.

«Δεν πρέπει ποτέ να έρθει το τουρκικό γεωτρύπανο στο Αιγαίο»

Ο κ. Αποστολάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε πως είδε όλους τους βουλευτές και Γερουσιαστές και μίλησαν εκτενώς για όλα όσα συμβαίνουν: τις παραβιάσεις εναερίου χώρου και θαλασσίων ζωνών, την αποστολή του «Πορθητή» στην ΑΟΖ της Κύπρου και, επίσης, τις προοπτικές που υπάρχουν αν οι Τούρκοι ολοκληρώσουν τα σχέδια τους.

Ο υπουργός Άμυνας είπε πως μετέφερε στους Αμερικανούς την ιδιαίτερη ανησυχία της Ελλάδας για το μήπως βρεθεί κάποια στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο στο Αιγαίο ή το Καστελλόριζο.

«Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ και εκεί ζητάμε τη βοήθεια των φίλων και συμμάχων μας», υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος τόνισε επίσης ότι τα θέματα με τους S400 και F35 είναι μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η παρουσία του στις ΗΠΑ δεν αφορούσε την υπογραφή συμφωνιών, αλλά το «να τους δώσω την πραγματική εικόνα της περιοχής». 

«Παράλληλα, ήθελα να φρεσκάρουμε λίγο στους αμερικανούς τα θέματα που χρειαζόμαστε υποστήριξη, τα θέματα των ενόπλων δυνάμεων και τα θέματα συνεργασίας», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ήδη ξεκινήσει η αναβάθμιση ναυπηγείου της Σύρου από αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία και πάει να συμβεί το ίδιο και στην Ελευσίνα από την ίδια εταιρεία.

Ο κ. Αποστολάκης εξήγησε πως μετέφερε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι είμαστε σε περίοδο εκλογών ότι μετά τις 7 Ιουλίου μπορεί να υπάρξει άλλη κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας πως «πρέπει να συνεχισθεί η συνεργασία μας».

«Αμυντική προτεραιότητα» η συνεργασία με τις ΗΠΑ

Η συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί «αμυντική προτεραιότητα» για την Ελλάδα εξήγησε ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για την εμβάθυνση της συνεργασίας μετά την ολοκλήρωση του Στρατηγικού Διαλόγου.

«Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε τον «νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου του 2019», με τη στήριξη των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο, και υπογραμμίζω τη σημασία της συμμετοχής του υπουργού Πομπέο στην πρόσφατη τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου».

Αμυντική συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία

Χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «ορόσημο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», ο ΥΠΕΘΑ αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και υπενθύμισε την πάγια ελληνική θέση για την βορειοατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η Ελλάδα στηρίζει τη αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να γίνει ένας αξιόπιστος σύμμαχος και ένας αξιόπιστος γείτονας. Σε αυτήν την προσπάθεια υπογράφηκε μια συμφωνία διμερούς αμυντικής συνεργασίας τον περασμένο μήνα και, πριν από δύο εβδομάδες, ξεκινήσαμε πτητικές δοκιμές για την επιτήρηση του εναέριου χώρου στη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενεργητικός ρόλος των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε τον ενεργητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 χωρών με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ταμείο του ειρηνευτικού προϋπολογισμού του ΟΗΕ και ότι είναι μια από τις λίγες χώρες που σέβεται τη «δέσμευση επιμερισμού των βαρών» στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την εκπαίδευση συμμαχικών χωρών και στον κομβικής σημασίας επιχειρησιακό ρόλο που έχει η βάση της Σούδας.

«Διαδραματίζουμε καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή των συνεργιών, που λειτουργούν ως αγωγός μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, όπως η Κύπρος, το Μαρόκο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συμμετέχουμε σε πολυμερή αμυντικά σχήματα, διεξάγουμε ασκήσεις και πραγματοποιούμε συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία Νέα
12.11.19 , 19:33 Ελληνίδα τραγουδίστρια θα παντρευτεί για τέταρτη φορά
12.11.19 , 19:20 Επιτέλους ξεκίνησε η Προανακριτική: Δεν πήγαν Πολάκης - Τζανακόπουλος
12.11.19 , 19:18 Καστοριά: Εντοπίστηκε άψυχο σώμα να επιπλέει στη λίμνη
12.11.19 , 19:06 Εισιτήρια εισόδου για τους τουρίστες στην ωραιότερη παραλία της Σαρδηνίας
12.11.19 , 18:57 Σύγκρουση τρένων στο Μπαγκλαντές - 16 οι νεκροί
12.11.19 , 18:44 Γιάννης Στάνκογλου: Δείτε πώς ήταν 25 χρόνια πριν!
12.11.19 , 18:39 Μαξίμου: Πάγωμα ή και μείωση τιμών έως 7% στα φάρμακα!
12.11.19 , 18:33 Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αυστραλία- «Πνίγεται» από τον καπνό το Σίδνεϊ
12.11.19 , 18:30 Elif: O Ουμίτ παραδέχεται πως είναι ερωτευμένος με την Αρζού
12.11.19 , 18:18 Έχετε τα γενέθλιά σας; Tα tips της Καγιά για να σαγηνεύσετε
12.11.19 , 18:00 Το φοβερό Νissan Global Time Attack TT 370Z 
12.11.19 , 17:55 Λαμπερή στα γενέθλια: Το Catwalk της Μαρίας
12.11.19 , 17:36 Σμαράγδα Καρύδη: Έκανε πρεμιέρα με την παράσταση «Του Κουτρούλη ο Γάμος»
12.11.19 , 17:33 Νίκη Κάρτσωνα: Συγκινεί έναν μήνα μετά τον θάνατο του πατέρα της!
12.11.19 , 17:27 Κέρκυρα: Θαμμένο πτώμα σε χωράφι και δίπλα το διαβατήριο αγνοούμενου
11.11.19 , 23:49 GNTM: Κι όμως αυτή η κοπέλα πήρε την καλύτερη φωτογραφία!
09.11.19 , 20:15 Ελληνίδα ηθοποιός: «Ο Νίκος Σεργιανόπουλος πήγαινε γυρεύοντας»
10.11.19 , 14:59 «Μόλις χώρισα!» - Ακόμα ένας χωρισμός στην ελληνική showbiz
12.11.19 , 08:36 GNTM - Σπυρούλα: Τα πρώτα λόγια μετά την αποχώρησή της
10.11.19 , 23:51 Επίσκεψη Κινέζου προέδρου: Κλειστοί δρόμοι σε Αθήνα και Πειραιά
10.11.19 , 13:36 GNTM-Trailer: Τα κορίτσια ετοιμάζονται για… διεθνή καριέρα!
11.11.19 , 17:09 Η Άση Μπήλιου στο star.gr: Αυτά είναι τα ζώδια που έχουν καρμική σχέση!
11.11.19 , 12:00 Χριστίνα Μπόμπα: Η απάντηση στον Βαρθακούρη που είπε ότι δεν τη γνωρίζει!
09.11.19 , 13:44 Σάκης Τανιμανίδης: Με τη μικρή του αδερφή στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας
12.11.19 , 09:03 Black Friday: Ποια σούπερ μάρκετ θα συμμετέχουν στη «διάλυση» τιμών
12.11.19 , 12:38 GNTM: Σπυρούλα: «Δεν περίμενα ότι θα φύγω εγώ αλλά η Άννα!»
11.11.19 , 23:37 Ξέσπασε σε κλάματα η Σπυρούλα: «Κουράστηκα να ακούω κακά σχόλια»!
12.11.19 , 00:03 GNTM: Αποχώρησε η Σπυρούλα!
11.11.19 , 08:34 Αλέξης Γεωργούλης: Είναι ζευγάρι με την κόρη γνωστού Έλληνα ηθοποιού;
09.11.19 , 14:28 Πασίγνωστος τραγουδιστής συνελήφθη για ναρκωτικά
Back to Top