Αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Αυτά είναι τα νομικά εμπόδια για την κυβέρνηση

Το προηγούμενο του 2016 και η αρνητική γνωμοδότηση στον Παυλόπουλο

Με έναν τακτικό ελιγμό μπροστά στις αντιδράσεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να συμφωνήσει να τοποθετηθούν  νέος Πρόεδρος και Εισαγγελέας στον Άρειο Πάγο αλλά  και τρείς αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πρόσωπα που ήδη έχει επιλέξει η κυβέρνηση. 

Επιστολή Καλογήρου σε Μητσοτάκη: Να αποφασίσουμε μαζί για Δικαιοσύνη
 

Μαξίμου: Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ - Δε θέλει συναίνεση για τη Δικαιοσύνη
 

Την πρόταση απέρριψε η ΝΔ με επιστολή του τομεάρχη Δικαιοσύνης Ν. Παναγιωτόπουλου στον Μ. Καλογήρου. 

«Όχι» από τη ΝΔ στην πρόταση Καλογήρου για την ηγεσία της Δικαιοσύνης
 

«Δεν έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση,  δεν έχει πάει ακόμη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας» υποστήριξε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον Alpha.      

«Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση είναι να ορίσει δικαστές που είναι φιλικά προσκείμενοι σε αυτήν,  βλέποντας ότι χάνει τις εκλογές» τόνισε από την πλευρά του στον Alpha ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών Θεόδωρος Ρουσόπουλος.  

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ: ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ  ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έντονα αντέδρασε η Ένωση Εισαγγελέων, κάνοντας λόγο για απαξιωτική πολιτική αντιπαράθεση, ζητώντας από πολιτικούς  και δημοσιογράφους  να παύσουν να προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και δηλώνοντας  ότι υποστηρίζει κάθε επιλογή με την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και πολιτική συναίνεση για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ: ΟΧΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  βάσει γνωμοδότησης  του 2016 δεν μπορεί να υπογράψει προεδρικό διάταγμα για διορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη  πριν τις 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας.

Πρόβλημα  όμως υπάρχει και στην υπογραφή του διατάγματος από την 1η Ιουλίου  και μετά  καθώς απομένουν  μόλις έξι μέρες πριν τις εθνικές εκλογές  και σε αυτό το διάστημα  απαγορεύονται οι διορισμοί, ενώ η κυβέρνηση μπορεί να διαχειρίζεται μόνο τρέχουσες υποθέσεις.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ: ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Με τις αλλαγές στον Άρειο Πάγο σε προεκλογική περίοδο και τα όσα υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν πάντως συνταγματολόγοι, όπως ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.  

«Από τη φύση του Συντάγματος υπάρχουν δύο  βασικοί κανόνες, της ουδετερότητας της κυβέρνησης στην προεκλογική εκστρατεία που άρχισε στην ουσία και της ουδετερότητας της Δικαιοσύνης οι οποίοι θα παραβιάζονταν»  δήλωσε ο κ. Μποτόπουλος. 

Με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιλέξει νέα ηγεσία στον Αρειο Πάγο διαφώνησαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής 

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ταυτόχρονα στράφηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά: Η διασφάλιση   της   ανεξαρτησίας   και   του   κύρους   της   Δικαιοσύνης,   απαιτεί αξιοκρατική επιλογή για την ηγεσία της με ευρύτερη συναίνεση. Τα δικομματικά παιχνίδια με την Δικαιοσύνη, πρέπει τώρα να σταματήσουν». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top