Ρεκόρ υποψηφίων, καλπών και… ψηφοφόρων για τις 26 Μαΐου

Οι εκλογές με την απλή αναλογική είναι οι εκλογές... των νέων

Εκλογές παραβάν

Ρεκόρ υποψηφίων, αλλά και καλπών, θα σημειώσουν οι εκλογές της 26ης Μαΐου.

Την ερχόμενη Κυριακή είναι η πρώτη φορά που στήνονται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα τέσσερις κάλπες (Ευρωβουλή, περιφέρειες, δήµοι, κοινότητες), δημιουργώντας ένα απόλυτο παράδοξο.

Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων θα ψηφίσουν… 17 εκατομμύρια ψηφοφόροι! Φυσικά, δεν έγινε κάποιο εκλογικό «μαγικό», αλλά η ιδιαιτερότητα των φετινών εκλογών οδηγεί τη μεγάλη πλειοψηφία των εκλογέων (85%, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση) δύο φορές στην κάλπη για να ψηφίσουν.

Έκπτωση 30% στις μετακινήσεις για τις εκλογές από ΤΡΑΙΝΟΣΕ

«Κρυφό» δώρο στις εκλογικές αποζημιώσεις των υπαλλήλων σε ΟΤΑ και Δημόσιο

Συγκεκριμένα, το 85% των ψηφοφόρων θα ψηφίσει σε δύο τμήματα  (Α και Β) µε τον ίδιο αύξοντα αριθµό µπροστά. Στο Α θα βρίσκονται δύο κάλπες (ευρωεκλογών-περιφερειακών) και στο Β άλλες δύο (δηµοτικών-κοινοτικών).

Ρεκόρ υποψηφίων στις πρώτες αυτοδιοικητικές με απλή αναλογική    

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με αυτό το εκλογικό μέτρο, οι έδρες κάθε συμβουλίου θα κατανεμηθούν στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο, που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες. Στη συνέχεια, τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

Οι εκλογές των… δημοσιογράφων: Ποια γνωστά πρόσωπα κατεβαίνουν υποψήφιοι

Γνωστοί ηθοποιοί ζητούν την ψήφο μας στις εκλογές

Η απλή αναλογική, αλλά και το δικαίωμα ψήφου -για πρώτη φορά- σε νέους 17 ετών, φαίνεται πως διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο να έχουμε ρεκόρ υποψηφίων συνδυασμών αλλά και συμβούλων στους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, εκτιμάται πως ο αριθμός των υποψηφίων σε όλη την Ελλάδα πιθανόν να είναι και κατά 30-40% αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές του 2014, στις οποίες είχαμε περίπου 40.000 υποψηφίους. Κάτι που σίγουρα θα προκαλεί ικανοποίηση στον… Ευκλείδη Τσακαλώτο, αφού το κόστος για την υποψηφιότητα ανέρχεται σε 150 ευρώ για τις Περιφέρειες και κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ για τους Δήμους.

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης για το ρεκόρ των υποψηφιοτήτων είναι χαρακτηριστικό: οι συνδυασμοί σε αυτές τις εκλογές ήταν διπλάσιοι, σε σχέση με το 2014 (22, εκ των οποίων θα συμμετέχουν οι 19, έναντι 11).

Μπαίνουν μπροστά οι νέοι

«Παρακολουθώ από μικρός την εξέλιξη της πόλης μου, της Αγίας Παρασκευής, και δεν είμαι ευχαριστημένος. Θέλω περισσότερα», δηλώνει στο star.gr ο υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Αλέξης Μουστόγιαννης.

Υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Μουστόγιαννης

«Προτρέπω τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά και να διεκδικήσουν» δηλώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Αλέξης Μουστόγιαννης

Εκπρόσωπος της «ανήσυχης» γενιάς των 30άρηδων, εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος από 2010 και ζητά τη στήριξη των συμπολιτών του με το σύνθημα ότι ήρθε η ώρα η νέα γενιά να πάρει τις τύχες της στα χέρια της. Γι’ αυτό, άλλωστε, και επέλεξε για τον συνδυασμό του -που γνωρίζει ιδιαίτερη αποδοχή από τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής- την πολύ συμβολική ονομασία «Μία Γενιά Μπροστά». 

Εκλογές και στοίχημα: Τα «σιγουράκια», τα αουτσάιντερ και τα... ντέρμπι

«Θέλω να προσφέρω και εγώ για την πόλη μου και να μη μένω αμέτοχος, κρίνοντας τους άλλους από το σπίτι μου. Προτρέπω λοιπόν και άλλους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά και να διεκδικήσουν», δηλώνει, παρουσιάζοντας ως «σύμμαχό» του ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο με έμπειρα στελέχη, αλλά και νέους ανθρώπους με φιλοδοξίες και όνειρα για το μέλλον του τόπου, στον οποίο μεγάλωσαν οι ίδιοι και θα μεγαλώσουν τώρα τις οικογένειές τους.

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Κριτσωτάκης

«Θέλω να δω τον τόπο που έζησα κι εγώ ως παιδί να είναι ασφαλής και να προσφέρει ευκαιρίες στα δικά μου παιδιά», δηλώνει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής, Στέλιος Κριτσωτάκης

Πολλοί εξ αυτών των υποψηφίων, ασχολούνται με την πολιτική για πρώτη φορά, κρίνοντας πως ήρθε η ώρα η νέα γενιά να ανοίξει νέους ορίζοντες για την πόλη της. «Η οικογένειά μου μένει στην Αγία Παρασκευή από 1959. Ως πατέρας δύο παιδιών, θέλω να δω τον τόπο που έζησα κι εγώ ως παιδί να είναι ασφαλής και να προσφέρει ευκαιρίες στα δικά μου παιδιά», δηλώνει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Μουστόγιαννη, Στέλιος Κριτσωτάκης.

Ο στόχος για τον ίδιο, όπως λέει, είναι ένας: να κάνει κάτι για τον τόπο που αγαπάει. «Θέλω να δω την Αγία Παρασκεύη, όπως την ονειρεύομαι για τα παιδιά μου. Να φροντίσω να φτάσει εκεί που της αξίζει», δηλώνει ο κ. Κριτσώτάκης, ελεύθερος επαγγελματίας στο επάγγελμα.

Τα (νέα) παιδιά του Πειραιά

«Είμαι 23 χρονών και θεωρώ τουλάχιστον υποχρέωση μου, εφόσον μπορώ, να προβώ σε ενέργειες που θα βελτιώσουν τις συνθήκες της πόλης μου. Είμαι, άλλωστε, τέταρτη γενιά Πειραιώτισσα και Μανιάτισσα», δηλώνει η Βέρα Σαραντάκου, η οποία είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη «Πειραιάς Νικητής».

Η -πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών- κόρη του γνωστού δημοσιογράφου του STAR Γιώργου Σαραντάκου και μία από τις νεότερες υποψήφιες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζει ως καθήκον, και όχι ως πολιτική, την ενασχόληση με την καθημερινότητα της πόλης στην οποία ζούμε, καθώς κάθε μικρή βελτίωση, είναι μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων. 

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Βέρα Σαραντάκου

«Θεωρώ τουλάχιστον υποχρέωση μου, εφόσον μπορώ, να προβώ σε ενέργειες που θα βελτιώσουν τις συνθήκες της πόλης μου", σημειώνει η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πειραιά, με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη, Βέρα Σαραντάκου

«Όνειρο μου είναι, αν φυσικά αυτό αποτελεί και επιλογή του δημάρχου, να ασχοληθώ με τη νεολαία. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν χώροι άθλησης, όχι μόνο στις κεντρικές γειτονιές του Πειραιά, αλλά σε όλες, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας. Ο Γιάννης Μώραλης με τη θητεία του έδειξε ότι μπορεί να έχει τις βάσεις για να γίνει κάτι σωστό στον Πειραιά. Είναι ένας νέος άνθρωπος με φρέσκες και μοντέρνες ιδέες, και πιστεύω πως εγώ σαν Βέρα μπορώ να προσεγγίσω περισσότερο τις αρχές και τις θέσεις του. Πιστεύω ότι υπάρχουν κοινές συνισταμένες έτσι ώστε να δούμε κάποια στιγμή τον Πειραιά μας αντίστοιχο με την υπέροχη μελωδία του Μάνου Χατζηδάκι, που ερμήνευσε η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, “όσο και αν ψάξω δε βρίσκω άλλο λιμάνι..."», υπογραμμίζει η κυρία Σαραντάκου.

«Οραματίζομαι καλύτερη πόλη για το παιδί μου και τα άλλα παιδιά»

«Είμαι μια νέα, εργαζόμενη μητέρα μιας 4χρονης κόρης, που οραματίζεται μια καλύτερη πόλη για εκείνη, για εμένα και για όλους τους συμπολίτες μου», σημειώνει η Κάτια Πελεκονάκη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χερσονήσου με τη «Σύμπραξη Ενεργών Πολιτών» του Γιάννη Σέγκου.

Όπως δηλώνει, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κ. Σέγκου για μία νέα σελίδα στον δήμο Χερσονήσου, μια σελίδα που θα γραφτεί από «νέους και άφθαρτους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο».

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χερσονήσου, Κάτια Πελεκονάκη

Για νέα σελίδα που θα γραφτεί  από «νέους και άφθαρτους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο», κάνει λόγο η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χερσονήσου, Κάτια Πελεκονάκη

«Δεσμεύτηκα απέναντι στον εαυτό μου και στον υποψήφιο Δήμαρχο, δεσμεύομαι απέναντι και σε όλους τους συμπολίτες μας για μία ανάπτυξη ανθρωποκεντρική στον Δήμο. Το όραμά μου για μια καλύτερη ζωή σε μια καλύτερη πόλη, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τον συνδυασμό του κ. Σέγκου», επισημαίνει η κυρία Πελεκονάκη.

Ο στόχος αυτού του «ωραίου αγώνα», όπως ρομαντικά τον χαρακτηρίζει, ένας: «μια πόλη ανθρώπινη, μια πόλη καθαρή, μια πόλη πρότυπο, στην οποία αξίζει κανείς να ζει και να μεγαλώνει τα παιδιά του με ασφάλεια και ποιότητα ζωής».

«Αποφάσισα να τρέξω εγώ για τον τόπο μου»

«Αποφάσισα να τρέξω για τον τόπο μου». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνει όλη την ουσία της απόφασής της να διεκδικήσει τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας η Άννα Ραφτοπούλου με τον συνδυασμό «ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α». Όπως, μάλιστα, εξηγεί στην πορεία βρήκε και άλλους πολλούς συμπολίτες της, «που έχουν την ίδια άποψη, ότι εάν θέλουμε κάτι να αλλάξει στον δήμο μας, πρέπει να το κάνουμε οι ίδιοι».

Εκπρόσωπος και η ίδια της «ανήσυχης» γενιάς 30άρηδων, αλλά και εργαζόμενη μητέρα, έρχεται συνεχώς αντιμέτωπη αφενός με προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής και αφετέρου με τη θλιβερή διαπίστωση ότι ελάχιστα αλλάζουν.

Η υποψήφια δήμαρχος Σπάτων Άννα Ραφτοπούλου

«Εάν θέλουμε κάτι να αλλάξει στον δήμο μας, πρέπει να το κάνουμε οι ίδιοι», δηλώνει η υποψήφια δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας, Άννα Ραφτοπούλου

«Θέλουμε να δώσουμε επιτέλους μία ανάσα στον κόσμο μας, ότι κάποιος νοιάζεται, ότι κάτι, έστω και δειλά, αρχίζει να αλλάζει. Ενδεικτικά αναφέρω τα ζητήματα που ακουμπούν την καθημερινότητά μας: καθαριότητα, επαρκή φωτισμό τα βράδια για λόγους ασφάλειας στις γειτονιές μας, ασφαλτοδρόμηση των δρόμων μας για ασφαλείς μετακινήσεις, και όχι απλά μπαλώματα, κλπ.», εξηγεί.
 

Του Πέτρου Κατσαβριά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top