Αποστολάκης από την Κύπρο: Προασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον Πρόεδρο της Κύπρου Αναστασιάδη

«Επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», διαμήνυσε από την Κύπρο  ο υπουργός  Εθνικής Άμυνας  Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον   Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη συνάντηση έγινε «ανταλλαγή απόψεων για την έκρυθμη κατάσταση που προκαλεί η Τουρκία και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρεται επίσης ότι «συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ειδική μνεία έγινε στις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Ακολούθησε η συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Ευάγγελου Αποστολάκη και Σάββα Αγγελίδη, και η υπό την προεδρία τους συνεδρίαση του 5ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου. 

Ο κ. Αγγελίδης δήλωσε  ότι «στο επίκεντρο των συζητήσεών μας, εκτός από τα τρέχοντα θέματα, βρέθηκε και το επίκαιρο θέμα με την πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας». Όπως πρόσθεσε  «πιστοί στην πάγια τακτική μας, με απόλυτη ψυχραιμία, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που οδηγούν σε ένταση στην περιοχή».

«Η Τουρκία επιδιώκει διαχρονικά αυτό να συμβεί για να καταλήξουμε σε αποσταθεροποίηση. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτή η ψυχραιμία μας δεν μπορεί να εκληφθεί και ως αδυναμία», παρατήρησε καθιστώντας σαφές ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απρόσκοπτα το ενεργειακό της πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου. 

Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την οποία ανέφερε: 

«Συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια χρονική στιγμή που επισκιάζεται από ακόμα μία προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Την πρόσφατη απόφασή της να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις». Επισήμανε ότι «επικροτούμε, όμως, την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες».

Για τα αποτελέσματα του 5ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι «με τον φίλο μου υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, διαπιστώσαμε από κοινού ότι μέσω των συναντήσεών μας σε αυτό το πλαίσιο, ο συντονισμός και η συνέργεια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου αναβαθμίζονται διαρκώς. Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό κοινών δράσεων, ενώ έχουμε δρομολογήσει προς υλοποίηση αποφάσεις οι οποίες προάγουν αυτή τη στρατηγική συνεργασία και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά μας».

 «Σε μια ασταθή και ταραγμένη γειτονιά, η Κύπρος και η Ελλάδα παραμένουν στο επίκεντρο των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» διαμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top