Τσίπρας σε Ράμα: Σεβαστείτε τη μειονότητα για να μπείτε στην ΕΕ

«Κερδίζουμε το χαμένο έδαφος» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το Ντουμπρόβνικ

Αλέξης Τσίπρας Έντι Ράμα

Με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο  Ντουμπρόβνικ, όπου συμμετείχε στην 8η σύνοδο των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας («Πρωτοβουλία 16+1»).  

Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της  συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του χωρίστηκε σε δύο τομείς:  Ο πρώτος αφορούσε την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξή της και ο  δεύτερος  τη διμερή συνεργασία.  κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό.

Συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και για τα κοιμητήρια.

Στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης έθεσαν επί τάπητος την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας με έμφαση στις υποδομές.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ: ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ   

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας μετά το τέλος ης 8ης συνόδου των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας στο Ντουμπρόβνικ,  κατά την οποία η Ελλάδα έγινε το 17ο μέλος της κινεζικής «Πρωτοβουλίας 16+1», ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα επιβεβαίωσε τον ηγετικό, σημαντικό της ρόλο και ανέκτησε το κύρος της, τη δυναμική της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.  

 

«Σήμερα κερδίζουμε το χαμένο έδαφος, ανακτούμε την αξιοπιστία μας και τη δυναμική μας και γινόμαστε μια χώρα που μπορεί με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ατενίζει το μέλλον, αξιοποιώντας τις μεγάλες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που της δίνει η γεωγραφική της θέση»  τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ανέφερε ακόμα ότι «η  Ελλάδα είναι μια χρήσιμη χώρα στην περιοχή, είναι ένας κόμβος διασυνδεσιμότητας, εμπορίου, οικονομικών συναλλαγών, μια χώρα που αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας τόσο με τη δυνατότητα πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όσο και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top