Αγκαλιές, selfies και... αλλαγή ταμπέλας για τον Τσίπρα στα Σκόπια

«Ιστορία. Γράφεις ιστορία» είπε ο Ζάεφ στον Έλληνα πρωθυπουργό

Θερμή ήταν η υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο κυβερνητικό μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός έφτασε λίγο πριν τις 11 στο αεροδρόμιο της Βόρειας Μακεδονίας, συνοδευόμενος από τη συντρφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα, και το μισό υπουργικό συμβούλιο, ενώ με άλλο αεροσκάφος θα έρθουν και δεκάδες επιχειρηματίες.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβης Δημήτρης Γιαννακάκης, ενώ στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας καλωσορίστηκε από υπουργούς της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

Στα Σκόπια με υπουργούς και επιχειρηματίες ο Τσίπρας – Τι θα υπογράψει

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα είναι πρώτο θέμα στα μέσα της γειτονικής χώρας, τα οποία μιλούν για ιστορική επίσκεψη, καθώς είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τα Σκόπια από το 1991, όταν και έγιναν ανεξάρτητη χώρα.

Τρεις selfie με Ζάεφ έξω από το κυβερνητικό μέγαρο

Λίγο μετά τις 11 ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο κυβερνητικό μέγαρο των Σκοπίων για να γίνει δεκτός με χαμόγελα και αγκαλιές από τον Ζόραν Ζάεφ.

«Ιστορία. Γράφεις ιστορία», του είπε ο Ζόραν Ζάεφ στα σκαλιά του κυβερνητικού μεγάρου των Σκοπίων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έβγαλε τρεις φορές selfie με τον κ. Τσίπρα!

O Ζάεφ, μάλιστα, έπιασε το χέρι του Τσίπρα και το σήκωσε ψηλά, με τα φλας των φωτογράφων να παίρνουν φωτιά.

Μπήκε πινακίδα με «Βόρεια Μακεδονία» στο κτίριο πριν την επίσκεψη Τσίπρα

Οι προετοιμασίες πριν φτάσει ο πρωθυπουργός στα Σκόπια ήταν πυρετώδεις, προκειμένου να μην υπάρχουν «παραφωνίες» που θα μπορούσαν να χαλάσουν το πολύ καλό κλίμα ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς.

Νέα πινακίδα στο κυβερνητικό κτίριο των Σκοπίων

Η νέα πινακίδα με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», που μπήκε στο κυβερνητικό κτίριο των Σκοπίων, πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα / Πηγή φωτογραφίας: πρακτορείο ΜΙΑ

Έτσι, μεταξύ άλλων, μπήκε εσπευσμένα νέα πινακίδα στο κυβερνητικό κτίριο των Σκοπίων, ώστε να αναφέρεται με το νέο όνομα η γειτονική, το «Βόρεια Μακεδονία.

Ξεχωριστό πρόγραμμα στα Σκόπια για Μπέτυ Μπαζιάνα -  Θα είναι με τη σύζυγο του Ζάεφ, Ζόρικα

Μετά τη συνάντησή τους και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, όπου οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα δεχτούν και δύο ερωτήσεις.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ το απόγευμα θα διεξαχθεί το επενδυτικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετέχει.

Το βράδυ ο Ζόραν Ζάεφ θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Τσίπρα, ο οποίος θα αναχωρήσει για Αθήνα μετά το πέρας του.

 Η κυρία Μπαζιάνα θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα με τη σύζυγο του Ζόραν Ζάεφ, Ζόρικα.

Ζάεφ: Θα έχουμε τεράστια οικονομικά οφέλη από τις Πρέσπες

Η Βόρεια Μακεδονία θα αποκομίσει «τεράστια οικονομικά οφέλη» από τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, την παραμονή της επίσημης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια.

«Έρχονται (σ.σ. μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας) μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων», σημείωσε ο Ζάεφ, εξηγώντας επίσης ότι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα επενδύσουν «περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ» στον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας, εκτός των άλλων επενδύσεων στα τσιμέντα και τη γεωργία.

«Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία και πιστεύω ότι θα γίνουν αισθητά σε κάθε τομέα της οικονομίας», συνέχισε ο Ζάεφ.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας, η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύτηκε επίσης να εξετάσει και να αναθεωρήσει τα μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία.

Στη συνέντευξή του ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι σε ορισμένα σημεία θα τοποθετηθούν μεταλλικές πλάκες όπου θα αποσαφηνίζεται «το γεγονός ότι αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Υπάρχουν επίσης πρωτοβουλίες υπέρ μιας θεσμικής ανταλλαγής μνημείων, όπως είναι οι ανταλλαγές δώρων μεταξύ φίλων», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top