Ο Βέμπερ κλείνει οριστικά την πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία

«Απομακρύνεται από τις αξίες μας» δηλώνει ο υποψήφιος του ΕΛΚ στην Κομισιόν

Μάνφρεντ Βέμπερ

Κατηγορηματικός εμφανίσθηκε  ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές του Μαΐου και  πρόεδρος της ευρωομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι η  Τουρκία  δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη  συνέντευξή του στη «Le Monde.

«Δεν έχει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και  απομακρύνεται από τις αξίες της Ένωσης» δικαιολόγησε την άποψή του ο Βέμπερ, ο οποίος ανέφερε ότι το τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν .

Ο Βέμπερ πρόσθεσε πάντως ότι σε αντιστάθμισμα του τερματισμού των συνομιλιών θα μεταβεί στην Άγκυρα για να προτείνει μια στενή οικονομική σχέση, εκπαιδευτικές ανταλλαγές, τη συνέχιση του κοινού αγώνα καταπολέμησης της τρομοκρατίας κ.λ.π. 

Ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς  ζήτησε επίσης αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων αλλά και την αλληλεγγύη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης σε θέματα μετανάστευσης. «Είναι καιρός να εφαρμοστούν δύο αρχές: Πρώτον, ο πολύ αυστηρός έλεγχος των συνόρων. Υποστηρίζω τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας όταν μιλά για την ανάγκη οικοδόμησης ενός τείχους μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας. Και δεύτερον  ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική». 

Ο Βέμπερ αναφέρθηκε και στο σχέδιό του για την καταπολέμηση της ανόδου του λαϊκισμού   λέγοντας  ότι «οι  δημοκράτες πρέπει  να προτείνουν στέρεες απαντήσεις και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη πείθοντας ότι οι λύσεις είναι εφικτές. Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία».

Γοα τον ρόλο ατμομηχανής"  του "γαλλογερμανικού άξονα", ο υποψήφιος του ΕΛΚ δηλώνει ότι  «η βούληση για στενή συνεργασία εξακολουθεί να υπάρχει. Η προϋπόθεση για μια ισχυρή Ευρώπη είναι προφανώς η ύπαρξη μιας ισχυρής Γαλλίας και Γερμανίας, ωστόσο, η σημερινή προτεραιότητα είναι κατά κύριο λόγο η διατήρηση της συνοχής μεταξύ Δύσης και Ανατολής εντός της Ένωσης, την ώρα που η Ρωσία αυξάνει την πίεσή της. Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων δεν είναι ο στόχος μου, αλλά αν ορισμένοι, όπως η Πολωνία αυτήν τη στιγμή, θέλουν να εμποδίσουν την πρόοδο προς μια φιλόδοξη Ευρώπη, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ευθυγραμμιζόμαστε με τον ρυθμό των πιο αργών για μεγάλο χρονικό διάστημα».  

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top