Αυτά ζητά η Ελλάδα να αλλάξουν στα βιβλία Ιστορίας των Σκοπίων

Η Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας «ξεσκονίζει» 37 ελληνικά σχολικά βιβλία

Βιβλία σε γραφείο

Πολλές είναι οι αλλαγές που ζητά η Ελλάδα να γίνουν στα σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας των Σκοπίων, τα οποία βρίθουν αλυτρωτικών αναφορών.

Στόχος είναι να υπάρξει νέος τρόπος ερμηνείας ώστε να μην αναπαράγεται εχθρότητα ανάμεσα στους δύο λαούς.

Ήδη, έχουν γίνει δύο συνεδριάσεις της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα στην Αθήνα και τα Σκόπια. Νέα συνεδρίαση, με περισσότερες εξειδικευμένες προτάσεις για αλλαγές, είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 12 -13 Απριλίου. 

Έρχονται αλλαγές στα βιβλία Ιστορίας Ελλάδας - Σκοπίων

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η δέσμευση που υπάρχει στη Συμφωνία των Πρεσπών, πως την επόμενη χρονιά τα βιβλία δεν θα περιέχουν αλυτρωτισμούς και αναθεωρητισμούς, μπορεί να υλοποιηθεί», δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης.

Οι αλλαγές που ζητά η Ελλάδα από τα βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας

Η Αθήνα ζητά να αφαιρεθούν πλήρως οι αλυτρωτικές αναφορές εναντίον της χώρας μας και να διαγραφούν πλήρως από τα βιβλία της γειτονικής χώρας οι χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας».

Αλλάζουν τα βιβλία της Ιστορίας για χάρη της «Βόρειας Μακεδονίας»

Η Ελλάδα, παράλληλα, ζητά να αποτυπωθεί ξεκάθαρα στα βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας ότι η γειτονική χώρα δε σχετίζεται με την αρχαία ελληνική Μακεδονία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ωστόσο, στο τραπέζι της τελευταίας συνάντησης της Επιτροπής για τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία των δύο χωρών δεν έπεσε μόνο η αρχαία ιστορία αλλά και ο μεσαίωνας, ο 19ος και ο 20ος αιώνας αλλά και η περίοδος του εμφυλίου.

Η πλευρά των Σκοπίων καλείται να αναθεωρήσει τον τρόπο που παρουσιάζεται η -αποκαλούμενη στα βιβλία των Σκοπίων- απέλαση των «Μακεδόνων του Αιγαίου», το πώς περιγράφει τους βαλκανικούς πολέμους, με αναφορές σε διαίρεση της Μακεδονίας, και τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα.

«Ξεσκονίζουν» τα βιβλία μας οι Σκοπιανοί

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια απαίτηση της γειτονικής χώρας για αλλαγές στα ελληνικά βιβλία, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι δεν περιέχουν αλυτρωτισμό.

Πάντως, τα Σκόπια έχουν πάρει από την Ελλάδα 37 βιβλία και αναμένεται να υποβάλλουν παρατηρήσεις, οι οποίες πιθανόν να επεκταθούν και σε υλικό που θα ζητήσουν να προστεθεί στα ελληνικά σχολικά βιβλία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top